Το ρούβλι ρέει άφθονο στην κτηματαγορά της Βόρειας Ελλάδας

Η χειροτέρευση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας μπορεί να πάγωσε κάπως τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό και το real estate, ωστόσο, οι Ρώσοι αποδεικνύονται καλοί πελάτες.
 
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, μέσα στην τελευταία 5ετία, και με τη «χρυσή βίζα» να είναι σε πλήρη εφαρμογή, έχουν αγοράσει ακίνητα η αξία των οποίων κινείται γύρω στα 20 εκατ. ευρώ.
 
Ο Πολύγυρος της Χαλκιδικής αποτελεί και περισσότεροι από 400 Ρώσους έχουν αποκτήσει παραθεριστικές και όχι μόνο κατοικίες σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια ώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ρωσικών επιχειρήσεων βρίσκονται και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους κλάδους τυποποίησης, επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων οι οποίες επιδιώκουν με τον τρόπο αυτό να ξεπεράσουν το εμπόδιο του εμπάργκο στις εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη χώρα τους.
 
Το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται το τελευταία χρόνια για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από Ρώσους πολίτες συνδυάζεται κυρίως με το αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η χώρα για τους Ρώσους τουρίστες. Σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2018 ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών παραμονής σε πολίτες από τη Ρωσία που προχώρησαν σε αγορές ακινήτων έφτασε τις 426 όταν το Δεκέμβριο του 2017 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 395 άδειες και στο πρώτο τετράμηνο του 2018 ο συνολικός αριθμός αυξήθηκε σε 412 άδειες. Οι επιλογές των Ρώσων αγοραστών αφορούν κυρίως την περιοχή της Χαλκιδικής, μονοκατοικίες και ακριβά παραθεριστικά ακίνητα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί κινητικότητα και για μικρές τουριστικές μονάδες. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Κινέζοι με 1.351 άδειες παραμονής μέσω αγοράς ακινήτων, αλλά με επενδύσεις μόλις 10,7 εκατ. ευρώ καθώς τον αγοραστικό τους ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην απόκτηση κατοικιών στην Αθήνα σε παλαιές κυρίως πολυκατοικίες του κέντρου.
 
Πηγή: ergonblog.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο