Σημάδια ζωής στο real estate λόγω αντικειμενικών και AirBnB

Το τελευταίο διάστημα τα συμβολαιογραφικά γραφεία έχουν…την τιμητική τους. Αιτία δεν είναι μόνο οι πλειστηριασμοί οι οποίοι γίνονται ηλεκτρονικά από τον υπολογιστή του συμβολαιογράφου αλλά και οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια καταγράφεται κίνηση στα συμβολαιογραφεία.
 
Από τη στιγμή μάλιστα που το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες ισχύουν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ενώ για τους φόρους μεταβίβασης θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019, πολλοί φορολογούμενοι που είδαν τις τιμές ζώνης να ανεβαίνουν αποφάσισαν να επισπεύσουν μια γονική παροχή, μια δωρεά ή ακόμη και την αγορά κάποιου ακινήτου που σχεδίαζαν αλλά δεν είχαν προγραμματίσει.
 
Μια κίνηση τώρα θα τους στοιχίσει φθηνότερα αφού από την Πρωτοχρονιά οι φόροι στις μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα στις περιοχές που αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες. Μάλιστα το 2019 θα ακολουθήσει νέο κύμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών κυρίως στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες ενώ η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα γίνει το 2020.
 
Μετά από πολλά χρόνια καθίζησης βλέπουμε την αγορά των ακινήτων να κινείται και τις αγοραπωλησίες να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι έως και 30% δηλώνουν οι συμβολαιογράφοι. Όπως λένε ακίνητα ακόμη και μεγάλης αξίας της τάξης και των 5 εκατομμυρίων ευρώ αλλάζουν χέρια με το 60% των αγοραστών να είναι ξένοι.
 
Μόνο στο Δήμο Αθηναίων από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 1.998 μεταβιβάσεις ακινήτωνόταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν υπογραφεί 1.454 συμβόλαια. Οι συμβολαιογράφοι περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, πριν δηλαδή ενεργοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες.
 
Από τα 1.550 διαμερίσματα και κατοικίες που άλλαξαν χέρια από την αρχή του έτους στο Δήμο Αθηναίων τα 916 είναι παλιά του 1950 έως 1970 με τιμές που κινούνται μεταξύ 5.000 – 30.000 ευρώ. Το στοιχείο αυτό αποδίδεται από τους ειδικούς της αγοράς στο φαινόμενο Airbnb. Πολλοί αγοράζουν μικρά και παλαιά ακίνητα στην καρδιά του Λεκανοπεδίου, προχωρούν στην επισκευή τους και στη συνέχεια τα ενοικιάζουν μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κέρδος είναι σίγουρο και τα χρήματα της επένδυσης έχουν πιάσει τόπο.
 
Το φαινόμενο Airbnb έχει κινητοποιήσει πολλούς υποψήφιους αγοραστές όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε περιοχές του λεκανοπεδίου που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς του Μετρό. Τα πιο δημοφιλή και περιζήτητα ακίνητα, είναι παλαιά διαμερίσματα επιφάνειας 50 έως 70 τ.μ. τα οποία ανακαινίζονται και στη συνέχεια εκμισθώνονται μέσω κάποιας από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
 
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στην κτηματαγορά του Λεκανοπεδίου φθάνει μέχρι την Κηφισιά. Στα πιο βόρεια προάστια Εκάλη, Πολιτεία δεν κινείται τίποτα. Στα νότια προάστια κυριαρχεί η Golden Visa. Λιβανέζοι, Κινέζοι, Ρώσοι ακόμα και Κύπριοι οι οποίοι δεν χρειάζονται τη χρυσή βίζα έχουν κάνει απόβαση στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Αγοράζουν ακίνητα από το Παλαιό Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα.
 
Αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, τιςΚυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τις παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, στην Χαλκιδική και την Καβάλα. Η εικόνα της κτηματαγοράς στις συγκεκριμένες περιοχές έχει αρχίζει να αλλάζει και έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την κατάρρευση που βίωσε η αγορά την τελευταία δεκαετία. Όμως σε πολλές περιοχές της χώρας όπως την κεντρική Πελοπόννησο, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα η ζήτηση για ακίνητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
 
Πολλοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επισκέφθηκαν το τελευταίο διάστημα τα γραφεία των συμβολαιογράφων αναζητώντας λύσεις για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση επέλεξαν τελικά να μοιράσουν την περιουσία τους. Έσπασαν την αξία των ακινήτων τους για να ξεφουσκώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
 
Πηγή: kerdos.gr
 
 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο