Στο στόχαστρο των επενδυτών επαγγελματικά ακίνητα - φιλέτα

Κεφάλαια ύψους 144 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν στην αγορά ακινήτων, κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του έτους, για την απόκτηση γραφείων, καταστημάτων αλλά και ξενοδοχειακών ακινήτων (Lakitira Hotels στην Κω), καθώς οι εγχώριες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια κινούνται για την ενίσχυση των χαρτοφυλακίων τους.
 
Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε παρουσίαση-ανάλυση της Trastor ΑΕΕΑΠ προς θεσμικούς επενδυτές, πέραν του ξενοδοχείου της Lakitira που πωλήθηκε στην Atlantica Hotels & Resorts, στο πλαίσιο δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, τη μερίδα του λέοντος κατέκτησε ο κλάδος των κτιρίων γραφείων. Στην εν λόγω κατηγορία ακινήτων καταγράφηκαν συνολικά οκτώ συναλλαγές συνολικής αξίας 46 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, σχεδόν 22 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στον κλάδο των καταστημάτων και 13,1 εκατ. ευρώ στον κλάδο των logistics, που αφορά τη συμφωνία της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ για ένα υπό ανέγερση συγκρότημα αποθηκών στον Ασπρόπυργο.
 
Η εικόνα που καταγράφεται μέχρι στιγμής στις επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων διαφέρει σημαντικά έναντι του 2017, όταν τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία πρωταγωνίστησαν. Ειδικότερα, το 2017 εισέρρευσαν κεφάλαια 555,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων εισοδήματος, εκ των οποίων τα 235,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν ξενοδοχειακά ακίνητα, 223 εκατ. ευρώ καταστήματα-εμπορικά κέντρα και μόλις 94,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν γραφεία.
 
Πάντως, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για γραφεία ήταν μικρότερο πέρυσι και αντίστοιχα μεγαλύτερο φέτος. Αντιθέτως, αποδίδουν την εν λόγω τάση σε συγκυριακούς λόγους, που έχουν να κάνουν με τα ακίνητα που διοχετεύονται στην αγορά προς πώληση, δηλαδή στην προσφορά και όχι στη ζήτηση. Παράλληλα, τονίζουν ότι τα 144 εκατ. ευρώ (που μετά και τις κινήσεις που έγιναν τον Ιούνιο εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ) θα μπορούσαν να ήταν πολύ περισσότερα, αν υπήρχε ο αντίστοιχος όγκος πωλούμενων ακινήτων. Εν ολίγοις, ενώ υπάρχει ρευστότητα και μεγάλη ζήτηση, η προσφορά δεν έχει κατορθώσει να συμβαδίσει μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να περιορίζεται και ο όγκος των συναλλαγών, τόσο σε αριθμό πράξεων όσο και σε αξία.
 
Οι τράπεζες
 
Το βέβαιον είναι ότι οι επενδυτές προσδοκούν σε ενίσχυση του ρυθμού των πωλούμενων ακινήτων κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, καθώς οι τράπεζες αναμένεται να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την πώληση περιουσιακών στοιχείων τους και δη ακινήτων, που δεν σχετίζονται με το βασικό αντικείμενο της δραστηριότητάς τους. Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, η ανάγκη των τραπεζών να επιτύχουν συγκεκριμένους, φιλόδοξους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων τους μέχρι το τέλος του έτους, θα αυξήσει τη ροή των πωλήσεων χαρτοφυλακίων επιχειρηματικών δανείων με ενέχυρο επαγγελματικά ακίνητα, ενισχύοντας έτσι τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες.
 
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, όλες οι ΑΕΕΑΠ αλλά και δεκάδες επενδυτικά κεφάλαια προχωρούν τους τελευταίους μήνες σε κινήσεις τόνωσης της ρευστότητάς τους, ώστε να έχουν τα απαιτούμενα «πολεμοφόδια» για τη διεκδίκηση νέων ακινήτων.
 
Για παράδειγμα, οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ υπολογίζεται ότι έχουν εξασφαλισμένη ρευστότητα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, με τη μορφή είτε εγκεκριμένων γραμμών χρηματοδότησης, είτε ρευστών διαθεσίμων. Ασφαλώς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση το «ταβάνι» της δυνατότητας μόχλευσης επιπρόσθετης ρευστότητας, δεδομένου ότι, ειδικά οι μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ, έχουν πολλαπλές επιλογές περαιτέρω χρηματοδότησης, είτε μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου είτε μέσω πρόσθετης τραπεζικής χρηματοδότησης, είτε ακόμα και μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
 
Πηγή: ergonblog.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο