Στην Ελλάδα ο Τραμπ το Σαββατοκύριακο

Στην αμερικανική βάση στην Σούδα θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το kathimerini δεν πρόκειται για επίσημη επίσκεψη, αλλά για στάση του αεροσκάφους που θα τον μεταφέρει στην αμερικανική βάση στην Κρήτη, για ανεφοδιασμό. Η στάση θα γίνει στο πλαίσιο του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου προς την Σιγκαπούρη όπου και θα συναντηθεί με τον ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, την Τρίτη 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες και δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφτεί και τις δυνάμεις που βρίσκονται στην βάση της Σούδας. Ωστόσο οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν και το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου αλλάζει συνεχώς για λόγους ασφαλείας. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι σίγουρα θα προσκαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις στη συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δευκρίνισε ότι θα προτιμούσε να υποδεχθεί τον Βορειοκορεάτη ηγέτη στον Λευκό Οίκο κι όχι στο θέρετρό του, το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα. «Ίσως να αρχίσουμε με τον Λευκό Οίκο», είπε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, δηλώνοντας παράλληλα «παντελώς έτοιμος να αποχωρήσει», αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, κάτι «που έχει κάνει κι άλλη μια φορά στο παρελθόν», όπως υπογράμμισε.

Ο Τραμπ εξέφρασε την άποψη ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι έτοιμος να κάνει κάτι που θα είναι υπέροχο για τη χώρα του, την οικογένειά του και τον ίδιο και τόνισε ότι «εξομάλυνση των σχέσεων είναι κάτι που ελπίζω να γίνει», όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πιθανότητα να υπογραφεί στη Σιγκαπούρη μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της Κορέας: «Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου», είπε προσθέτοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου θα ήταν η αρχή, το «εύκολο μέρος» κι ότι αυτό που θα γίνει στη συνέχεια είναι που έχει σημασία.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο