Γιατί οι αναλυτές βλέπουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

O Πρωθυπουργός απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο, αναλυτές στο εξωτερικό δεν θα έβλεπαν απίθανο να στηθούν κάλπες προτού η κυβέρνηση εξαντλήσει τη θητεία της. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό δίκτυο CNBC εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην εξαντλήσει την εντολή εξαιτίας των μέτρων που έρχονται.

«Οι αγορές δεν προετοιμάζονται για εκλογές στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019, όμως, καθώς από τον Ιανουάριο τίθενται σε εφαρμογή βασικά μέτρα λιτότητας και το πρόγραμμα διάσωσης λήγει φέτος το καλοκαίρι, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται πως η κυβέρνηση θα κηρύξει γενικές εκλογές νωρίτερα του αναμενόμενου. «Αυτό είναι πράγματι ένα από τα ρίσκα στο σενάριό μας, όμως πιθανότατα μετά τη λήξη του προγράμματος», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής της Societe Generale, Yvan Mamalet.

Η Ελλάδα αναμένεται να τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της τον Αύγουστο. Ωστόσο, ορισμένες μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές, περιλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο. Έτσι, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως μεταξύ του Αυγούστου και των αρχών του 2019 υπάρχει «παράθυρο» για πρόωρες εκλογές. «Υπάρχει πιθανότητα οι εκλογές να διενεργηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2018», δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Bloomberg ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που κ. Τσίπρας κηρύσσει πρόωρες εκλογές. Το 2015, μετά την υπογραφή του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ο κ. Τσίπρας κήρυξε πρόωρες εκλογές μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ανοικτά αντιμνημονιακή στάση, ωστόσο ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του εφάρμοσαν πολιτικές που τους ζήτησαν οι πιστωτές και έχουν δεσμευτεί πως θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Το 2015 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 18% σε τρεις συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών. Συνολικά, από την αρχή του 2010 η ελληνική αγορά έχει χάσει περίπου το 83% της αξίας του. Συγκριτικά, στην Πορτογαλία, η οποία επίσης είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια το 2011, σημειώθηκε συρρίκνωση περίπου 36% στο ίδιο διάστημα. Ωστόσο, αν πραγματοποιούνταν πρόωρες εκλογές αργότερα φέτος, ενδέχεται στην πραγματικότητα αυτό να ήταν θετικό για τις ελληνικές μετοχές, όπως σχολίαζαν οι αναλυτές στο δίκτυο.

Οι αναλυτές, σύμφωνα με το CNBC, είναι σίγουροι πως και οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών των μετοχών. Σύμφωνα με τον Zsolt Darvas, senior fellow του Bruegel, ακόμα και αν προκηρυχθούν εκλογές νωρίτερα του αναμενόμενου, δεν θα υπάρξουν πολλές διαφορές πολιτικής. «Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους», δήλωσε στο CNBC, προσθέτοντας πως ως αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση πάντα θα έχει μικρό περιθώριο για αύξηση των δαπανών. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πει πως θα μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 20% από 29% και θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, σε μια προσπάθεια να φέρει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως «φιλικές προς τις επιχειρήσεις» και ως εκ τούτου υποστηρικτικές για τις μετοχές.

Από την άλλη πλευρά, το τέλος του προγράμματος διάσωσης θα αποτελέσει μια στιγμή-κλειδί για το πολιτικό μέλλον του κ. Τσίπρα. Οι λεπτομέρειες της εξόδου δεν είναι ακόμα γνωστές, όμως αν οι πιστωτές αναγκάσουν την Ελλάδα να ζητήσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να δει τη δημοτικότητά του να πέφτει. Ωστόσο, τον Αύγουστο ο κ. Τσίπρας πιθανότατα θα πει στους Έλληνες πως η χώρα απελευθερώθηκε μια και καλή από την Τρόικα, που ανάγκασε την Ελλάδα να εφαρμόσει τεράστιες περικοπές τα τελευταία χρόνια. Θα θελήσει επίσης να ανακοινώσει πως οι πιστωτές αναδιάρθρωσαν το ελληνικό χρέος. Οι λεπτομέρειες της αναδιάρθρωσης θα συζητηθούν αργότερα φέτος, όμως θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας στο μέλλον. Αυτό θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να πει στους ψηφοφόρους πως κατάφερε να ξεπεράσει τις επικρίσεις χωρών όπως η Γερμανία. «Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα», σχολίασε ο Ciaran O’ Hagan της Societe Generale, προσθέτοντας πως η αντίδραση στην περίπτωση επανεκλογής του Τσίπρα θα μπορούσε να είναι περιορισμένη.

Πηγη: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο