Εσοδα 300 εκατ. από την πώληση ακινήτων

Εντατικοποιούνται τα σχέδια των τραπεζών για την πώληση της ακίνητης περιουσίας τους κατά το 2018, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρμόδιων στελεχών, υπολογίζεται ότι τα προσδοκώμενα έσοδα θα είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με το 2017, προσεγγίζοντας ή και ξεπερνώντας τα 300 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν τόσο η σημαντική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η συνακόλουθη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος όσο και η ενίσχυση της ροής ακινήτων προς τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, στο χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank) βρίσκονται περίπου 10.000 ακίνητα, με την πλειονότητα εξ αυτών να αφορά διαμερίσματα και κατοικίες.

Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς άντλησε περί τα 55 εκατ. ευρώ από την πώληση 300 ακινήτων το 2017, ποσό που ήταν σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τον ετήσιο μέσον όρο των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Κορμά, διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Real Estate και της Picar, στόχος για το 2018 είναι η ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση της περυσινής επίδοσης, καθώς, όπως τονίζει, «η στόχευσή μας είναι η πιο δυναμική παρουσία μας στην αγορά και η αξιοποίηση του συνόλου του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου μας, που περιλαμβάνει ακίνητα όλων των κατηγοριών, από οικόπεδα μέχρι ξενοδοχεία και από γραφεία μέχρι καταστήματα και κατοικίες». Το 2017, το 40% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες και το 35% επαγγελματικά ακίνητα.

Μεγάλη κινητικότητα αναμένεται και από τον όμιλο της Alpha Bank. Στόχος του ομίλου είναι η άντληση εσόδων της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ κατά το 2018 και ακόμα περισσότερων το 2019, καθώς εντατικοποιείται η προσπάθεια των τελευταίων ετών για την ωρίμανση της διαδικασίας πώλησης σημαντικών ακινήτων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται αυτοτελή κτίρια γραφείων, όπως π.χ. το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Vodafone. Σύμφωνα με τον διευθυντή επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου Ευάγγελο Καλαμάκη, «φέτος αναμένεται να διατεθεί σημαντικός αριθμός ακινήτων επενδυτικού χαρακτήρα, ως αποτέλεσμα μιας σημαντικής προεργασίας 2-3 ετών».

Η Eurobank έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές πωλήσεις ακινήτων επενδυτικού χαρακτήρα την τελευταία διετία. Σύμφωνα με την υπεύθυνη ακίνητης περιουσίας του ομίλου Δέσποινα Χαμηλάκη, το 2017 συγκεντρώθηκαν έσοδα της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογος είναι ο στόχος εσόδων από πωλήσεις ακινήτων και για το 2018. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι η Eurobank ελέγχει σήμερα περί τα 3.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα 200 είναι επενδυτικού χαρακτήρα (π.χ. κτίρια γραφείων, καταστήματα, ξενοδοχεία κτλ.), ενώ τα υπόλοιπα 2.800 αφορούν διαμερίσματα και κατοικίες. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ, με το 1/3 αυτής να αφορά στα οικιστικά ακίνητα.

Με τη σειρά της, η Εθνική Τράπεζα, η οποία ελέγχει σήμερα 1.000-1.200 ακίνητα, ετοιμάζει τις δικές της κινήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φράγκου, υποδιευθυντή του τομέα ακινήτων του ομίλου της Εθνικής, εντός του προσεχούς διμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η εμπορική πολιτική του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι ο όμιλος αναμένεται να υποδέχεται περίπου 3.000 νέα ακίνητα σε ετήσια βάση μέσω των πλειστηριασμών, δρομολογείται σειρά εργαλείων για τη διαχείρισή τους. Για παράδειγμα, στο τέλος Μαρτίου θα είναι λειτουργική η νέα δικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών πωλήσεων ακινήτων της Εθνικής, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται και μηχανισμός για την προετοιμασία των προς πώληση ακινήτων, κυρίως μέσω χρήσης εξωτερικών συνεργατών.

Πηγή: kathimerini.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο