Έλληνας έφτιαξε συσκευή που «βλέπει» κάτω από το δέρμα!

Μία νέα, πρωτοποριακή τεχνολογία με την ικανότητα να «βλέπει» τις θέσεις των αιμοφόρων αγγείων και των οστών κάτω από το δέρμα του ασθενούς ανέπτυξαν ερευνητές από τη Βρετανία, επικεφαλής των οποίων είναι ένας ακτινολόγος ελληνικής καταγωγής.

Συνδυάζοντας την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας HoloLens της Microsoft με ειδικό λογισμικό πραγματοποίησαν την πρώτη σειρά επανορθωτικών χειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο St Mary’s του Λονδίνου. Οι επεμβάσεις έγιναν σε ασθενείς με σοβαρά κατάγματα ή τραύματα στα κάτω άκρα.

Η μεγάλη πρόκληση για τους χειρουργούς ήταν η σωστή σύνδεση των αιμοφόρων αγγείων του επανορθωτικού ιστού με τα αγγεία που ήδη υπάρχουν στο σημείο του τραύματος. Σε πρώτη φάση γίνεται «χαρτογράφηση» στα πόδια των ασθενών με τομογραφία και ο δρ Δημήτρης Αμυράς από το Τμήμα Ακτινολογίας του Imperial College δημιουργεί τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα για κάθε πόδι, με τη βοήθεια λογισμικού.

Έπειτα, με άλλο λογισμικό, τα μοντέλα μετατρέπονται σε εικόνες για τη συσκευή HoloLens. Φορώντας την, ο χειρουργός «βλέπει» στο χειρουργείο ένα ολόγραμμα με το εσωτερικό του ποδιού (αγγεία, οστά κ.ά.) πάνω ακριβώς στο πόδι του ασθενούς. «Με το HoloLens κοιτάζεις το πόδι και ουσιαστικά βλέπεις μέσα σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χειρουργικής του Imperial College, δρ Φίλιπ Πρατ.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο