Το συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη Μακεδονία

Χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς στο Σύνταγμα, καθώς καταφτάνουν με κάθε μέσο, από όλη την Ελλάδα, για να μετάσχουν στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, που θα ξεκινήσει στις 2 μ.μ. Ηδη έχει σταματήσει η κυκλοφορία των οχημάτων προς το Σύνταγμα, ενώ η περιοχή κινείται στους ρυθμούς του συλλαλητηρίου.

Παράλληλα η αστυνομία έχει δημιουργήσει «νεκρή ζώνη» στα Προπύλαια, καθώς αντιεξουσιαστές πραγματοποιούν αντισυγκέντρωση. Περίπου 1.000 άτομα είναι εκεί και φωνάζουν συνθήματα κατά του συλλαλητηρίου. Λίγο μετά τις 12:00 έφτασε στο Σύνταγμα και ο Μίκης Θεοδωράκης, που θα είναι από τους κεντρικούς ομιλητές του συλλαλητηρίου.

Νωρίς το πρωί έφτασαν στον Πειραιά περίπου 1.000 Κρητικοί- με τρία πλοία από τα Χανιά και το Ηράκλειο- πολλοί από αυτούς φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και με ελληνικές σημαίες στα χέρια. Μετά την αποβίβαση, έψαλαν τον εθνικό Υμνο και τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και το «Μακεδονία Ξακουστή» συνοδεία κρητικής λύρας. Παράλληλα, άρχισαν να φτάνουν και τα πρώτα πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη και διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι συνολικά 2.500 λεωφορεία θα μεταφέρουν κόσμο στην Αθήνα για το συλλαλητήριο. Πολίτες θα ταξιδέψουν και με ΙΧ. Στο Σύνταγμα ήδη όλα κινούνται σε αυτό τον ρυθμό. Μικροπωλητές πωλούν σημαίες σε κάθε γωνιά, κόσμος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται, ενώ η αλλαγή φρουράς των Ευζώνων έγινε υπό επιφωνήματα και χειροκροτήματα των πολιτών που ήδη είναι στην πλατεία.

Για την αποφυγή επεισοδίων, καθώς αντιεξουσιαστές έχουν προγραμματίσει αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12:00, η αστυνομία έχει λάβει ισχυρά μέτρα. Με λεωφορεία των ΜΑΤ θα γίνουν «φραγμοί», προκειμένου να μην υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων των συγκεντρωμένων, ενώ δρόμοι στο κέντρο θα κλείσουν. Συνολικά, 19.000 αστυνομικοί είναι επί ποδός. Παράλληλα, από τις 10 το πρωί, οι συρμοί του μετρό διέρχονται από τους σταθμούς Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια δίχως να κάνουν στάση. Τα λεωφορεία που προέρχονται από Νότια Ελλάδα θα σταθμεύσουν στη λεωφόρο Συγγρού, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το σταθμό του Μετρό ΦΙΞ και τα λεωφορεία από τη Βόρεια Ελλάδα θα σταθμεύσουν στο Μπάντμιντον, ώστε οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν το σταθμό του Μετρό Κατεχάκη.
Στους κεντρικούς ομιλητές στο συλλαλητήριο θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι Μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Δείτε live εικόνα από το Σύνταγμα.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο