Τα ονόματα για την πΓΔΜ στη συνάντηση Νίμιτς-Κοτζιά

Οι σλάβικες ονομασίες για την πΓΔΜ που έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου καθώς και η πρωτοβουλία της Αθήνας να συντάξει σύμφωνο στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν χρόνια με τη γειτονική χώρα, θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα 4 ονόματα στα σλαβικά που έχουν πέσει στο «τραπέζι»
Τα ονόματα που φέρεται να έχει προτείνει ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:
• Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
• Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
• Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
• Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι’ αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος τις αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, δεύτερον αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. «Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε στις 10.30 το πρωί με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, στις 13.30 θα δει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κότζια ενώ αύριο, θα μεταβεί στα Σκόπια.  Ο ειδικός διαμεσολαβητής παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις δύο χώρες καθώς και τις εσωτερικές αντιδράσεις που έχουν διαφανεί μετά τη δημοσιοποίηση των 5 προτάσεων που φέρεται να έχει κάνει ο ίδιος για το ονοματολογικό , οι οποίες περιέχουν όλες τον όρο «Μακεδονία». Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του κ. Νίμιτς.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο