Παρασκεύαζαν μπίρα στην Κύπρο την εποχή του Χαλκού

Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών το 2017 στην τοποθεσία Σκαλιά της Κισσόνεργας. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα ασυνήθιστο και σπάνιο ειδώλιο, κατάλοιπα από παρασκευαστήριο μπίρας, κατασκευές για παραγωγή μεγάλης ποσότητας φαγητών και κλώσιμο νημάτων. Στα Σκαλιά ερευνώνται τα κατάλοιπα ενός οικισμού της εποχής του Χαλκού από μια αποστολή του Πανεπιστημίου του Manchester.

Υπεύθυνη της ανασκαφής είναι η δρ Lindy Crewe, διευθύντρια του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Ερευνών στη Λευκωσία (CAARI). Ο χώρος βρισκόταν σε χρήση, τόσο κατά την ύστερη χαλκολιθική περίοδο, πριν το 2500 π.Χ. όσο και κατά ένα μεγάλο μέρος της εποχής του Χαλκού, μέχρι το 1600 π.Χ., οπότε και εγκαταλείφθηκε. Ο στόχος της έρευνας κατά το 2017 ήταν να συνεχιστεί η αποκάλυψη των κατάλοιπων της τελευταίας φάσης χρήσης του οικισμού. Κατά την επέκταση των ανασκαφών στο βόρειο τμήμα του χώρου εντοπίστηκαν κατάλοιπα παλαιότερης φάσης, που χρονολογούνται στη χαλκολιθική περίοδο. Τα κτίσματα της τελευταίας φάσης, που εκτείνονται σε περισσότερα από 1.200 τετραγωνικά μέτρα, ήταν αφιερωμένα σε εργαστηριακές χρήσεις, όπως η κατασκευή μπίρας και η παρασκευή μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, καθώς και κλώσιμο νημάτων και άλεσμα δημητριακών.

Στον ασυνήθιστα μεγάλο αυτό χώρο πιθανόν να γίνονταν συγκεντρώσεις ή κάποια άλλη άγνωστη δραστηριότητα. Αυτό το κτήριο μιας πρωιμότερης φάσης της Εποχής του Χαλκού φαίνεται να καταστράφηκε εσκεμμένα. Στον χώρο βρέθηκε ένα σπάνιο ειδώλιο ασυνήθιστου τύπου, πιθανότατα όπως εκτιμάται της μέσης εποχής του Χαλκού.

Τα πολύ λίγα ειδώλια αυτής της περιόδου, που είναι γνωστά, παρουσιάζουν ποικιλία χαρακτηριστικών. Ο ρυθμός διακόσμησης του ειδωλίου, ιθαγενής στην Κισόνεργα, αποτελείται από εμπίεστους κύκλους με στιγμή στο κέντρο και παράλληλες ευθείες που περιβάλλουν σειρά στιγμών. Η μορφή έχει τρυπημένα αφτιά και φέρει ένα σύνθετο κάλυμμα στο κεφάλι. Αναμένεται ότι η μελλοντική ανασκαφική έρευνα θα αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με τον χαρακτήρα των εγκαταστάσεων αυτών και των δραστηριοτήτων που εξυπηρετούσαν.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο