WSJ: Η Ελλάδα βγαίνει από την επιτήρηση

Η Ελλάδα από την οποία ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, φαίνεται τελικά ότι θα μπορέσει να εξέλθει από την περίοδο της επιτήρησης, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο του 2018 γράφει η Wall Street Journal. Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια οικονομική ευλογία αλλά παράλληλα και μια επιβράβευση πολιτικής, καθώς χρόνια συγκρούσεων με την Ευρώπη έχουν μειώσει την ψυχολογία των επενδυτών και τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Το 2017, η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά την κρίση. Φυσικά, η οικονομία στη χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις: έχει σημειώσει ανάπτυξη μόλις τα τελευταία χρόνια και έχει το μεγαλύτερο βάρος χρέους σε όλη την Ευρώπη, αν και οι μεγάλης διάρκειας ωριμάνσεις για τα δάνεια διάσωσης της παρέχουν κάποιο μαξιλάρι ασφαλείας. Ωστόσο, η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι ενθαρρυντική.

Η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή πάνω από 20%, έχει μειωθεί από τη μέγιστη τιμή της, που ήταν στο 28%. Οι τραπεζικές καταθέσεις, ενώ παραμένουν κάτω από το 45% που ήταν το υψηλότερο επίπεδό τους, έχουν σταθεροποιηθεί και αυξηθεί κατά 4,4% φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων. Εξαιρώντας τις πληρωμές του χρέους, η κυβέρνηση στην Ελλάδα δαπανά λιγότερο από τα έσοδά της και οι βραχυπρόθεσμες εξοφλήσεις του χρέους της είναι διαχειρίσιμες. Η οικονομία στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση. Αλλά μια έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης, που κάποτε φαινόταν απίθανη, τώρα μοιάζει με κάτι για το οποίο μπορούμε να στοιχηματίσουμε.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο