Οι φοιτητές «αγκάλιασαν» την Έδρα για τη Ρωσική Γλώσσα και τον Πολιτισμό του ΑΠΘ

«Γεια σου!» γράφει (στα ρωσικά) στο εξώφυλλο του πρώτου εγχειριδίου εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας για αρχάριους, που αποτελεί το βασικό «όπλο» στη φαρέτρα των 160 φοιτητών που παρακολουθούν τα μαθήματα στη νεοϊδρυθείσα Επώνυμη Έδρα για τη Ρωσική Γλώσσα και τον Πολιτισμό, στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου διδάσκει η επίκουρη καθηγήτρια, Τατιάνα Τριανταφυλλίδου. Τα γραπτά των φοιτητών της Έδρας, που λειτουργεί με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», δεν απέχουν -όπως είναι φυσικό άλλωστε- πολύ απ’ αυτά παιδιών της πρώτης τάξης δημοτικού, όπου εκεί μπαίνουν και οι βάσεις για την εκμάθηση μιας γλώσσας. «Ξεκινήσαμε από άλφα-βήτα και καλλιγραφία. Απλά πράγματα. Το πρώτο είναι να μάθουν να διαβάζουν όπως στο δημοτικό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τριανταφυλλίδου, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ρωσικής Γλώσσας «Πούσκιν» της Μόσχας.

Προτού αναλάβει την Έδρα στο ΑΠΘ, η Τατιάνα Τριανταφυλλίδου δίδαξε τη ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία για πολλά χρόνια σε διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, όπως στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών), στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών), στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών), στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Κέντρο Ξένων Γλωσσών), στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Σχολή Βαλκανικών Γλωσσών και Ρωσικής), καθώς και σε άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης. «Ξεκινήσαμε τα μαθήματα αμέσως μετά τα εγκαίνια της έδρας, που έγιναν στις 5 Οκτωβρίου. Δεν περίμενα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα, αλλά και τη λογοτεχνία και την πολιτισμική ιστορία. Από 80 φοιτητές γράφτηκαν στα δυο αυτά μαθήματα, στο σύνολο είναι 160» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τριανταφυλλίδου, η οποία αν και δεν περίμενε τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών τους δέχθηκε όλους.

«Το δέχθηκα από αγάπη στο επάγγελμά μου και από σεβασμό προς τους φοιτητές, οι οποίοι έδειξαν μια “δίψα” για τον ρωσικό κόσμο» επισημαίνει και προσθέτει πως «είναι τώρα η αρχή της έδρας και κάποια στιγμή θα υπάρξει διεύρυνση, ώστε να κάνουμε περισσότερη δουλειά». Το μεγάλο ενδιαφέρον των φοιτητών πηγάζει, όπως λέει, από τις εξελίξεις σε ιστορικό και οικονομικό επίπεδο. «Πλέον είναι αναγκαία η γνώση της ρωσικής γλώσσας. Υπάρχουν επαγγελματικοί λόγοι, αλλά και πνευματικοί, ακόμα και συναισθηματικοί. Οι νέοι στην Ελλάδα έχουν την ανάγκη να έχουν σχέση με τη Ρωσία, ίσως να πάνε να εργαστούν σε αυτήν την χώρα. Η γνώση της ρωσικής γλώσσας σήμερα είναι ένα μεγάλο ατού για τους φοιτητές» εκτιμά η κ. Τριανταφυλλίδου.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο