Ένα βήμα πριν από την τεχνική συμφωνία με την τρόικα

Ξεκινούν αύριο 28 Νοεμβρίου οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών, με στόχο να προχωρήσουν με διαδικασίες εξπρές και να ολοκληρωθούν έως το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. Από το πρόγραμμα των συναντήσεων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους τέσσερις επικεφαλής (E.E., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSΜ) προκύπτει ότι – εκτός απροόπτου – το τελικό κείμενο του SLA θα «κλειδώσει» στην τελευταία μαραθώνια συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Το ραντεβού έχει ορισθεί για τις 10 το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου, και με στόχο ως το 8 το απόγευμα της ίδιας ημέρας να έχει βγει «λευκός καπνός» από το Χίλτον.

Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση ανάμεσα στα δύο μέρη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί επισήμως στο Εurogroup η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο της συμφωνίας έχει αρχίσει να γράφεται με απώτερο στόχο ,να λάβει μορφή νομοσχεδίου και να ψηφιστεί στη Βουλή, εάν είναι εφικτό την ίδια περίοδο με τη ψήφιση του προϋπολογισμού, στις 19 Δεκεμβρίου. Ένα μήνα αργότερα στο Εurogroup της 22ας Ιανουαρίου, θα ανακοινωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση και θα δοθεί το « Ο.Κ» για την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δις ευρώ.

Τρία είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις, αφού εκτός από ορισμένα που έχουν δρομολογηθεί και κάποια για τα οποία υπάρχει σιωπηρή ανοχή ,όπως η εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές ,οι δανειστές δεν φαίνεται να επιμένουν στην ολοκλήρωση του συνόλου των προαπαιτουμένων που εκκρεμούν. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, « κόκκινα» δάνεια και και λίστα των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι επικεφαλής των δανειστών,έχουν δείξει ότι επιδιώκουν να τελειώνουν τη συζήτηση μια ώρα γρηγορότερα.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο