ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Επίσκεψη στη Μόσχα προγραμματίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το επόμενο διάστημα. Την επικείμενη επίσκεψη ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κατά την επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στη Ρωσία, θα υπογραφούν σημαντικά διμερή έγγραφα σε διάφορους τομείς. Ο Πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος μίλησε στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα Λεωνίδα Μαρκίδη, τόνισε ότι η χώρα του τάσσεται «υπέρ συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». 


Την ίδια στιγμή στην Κύπρο βρέθηκε η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φόντερ Λεγιέν, η οποία είχε συνάντηση με τον κύπριο ομόλογο της Χριστόφορο Φωκαΐδη για θέματα  που άπτονται της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της σύστασης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ασφάλειας και άμυνας PESKO. 

Η Γερμανίδα υπουργός εξήρε τη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ρόλο της χώρας στην περιοχή, ως παράγοντα σταθερότητας. Παράλληλα, χαρακτήρισε «μοναδική» την υποδομή της Κύπρου.

Ο κύριος Φωκαΐδης τόνισε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί με στόχο την αντιμετώπιση των απειλών που αντιμετωπίζει η ενωμένη Ευρώπη. 

Εν τω μεταξύ Κύπρος και Γαλλία πραγματοποίησαν διεθνή άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία "CYPFRA-05/17". Το πεδίο της άσκησης ήταν η θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή 2 ελικοπτέρων της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς και της Γαλλικής Φρεγάτας «ACONIT». Τον επιχειρησιακό έλεγχο και τον συντονισμό των αεροναυτικών μέσων, που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» σε πλατφόρμες ή πλοία και ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ το σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

 
Πηγή: www.tanea.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο