Στις 5 Οκτωβρίου ξεκινά η Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του ΑΠΘ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απέκτησε πριν λίγους μήνες Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού και σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα η λειτουργία της, ειδικότερα με μια ιδιαίτερη τελετή έναρξης στις 5 Οκτωβρίου, στις 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης.

Η Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού ιδρύθηκε και εντάχθηκε λειτουργικά στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ πριν από λίγους μήνες με την επίσημη υποστήριξη του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη». Σκοπός της είναι η ανάπτυξη διδακτικού και ερευνητικού έργου για τη μελέτη και διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας, ιστορίας, και πολιτισμού. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τους ήδη υφιστάμενους δεσμούς της Ελλάδας με τη Ρωσία και θα υποστηρίξουν τη συστηματική ανάπτυξη των ρωσικών σπουδών στο Α.Π.Θ.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην επίσημη τελετή έναρξης αναμένεται να παραστούν: ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Ζουράρις, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Στσερμπακόβ, ο Διευθυντής της Γραμματείας της Διεθνούς Ένωσης Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (MAPRYAL) κ. Κοροτισέβ, εκπρόσωποι κορυφαίων ΑΕΙ της Ρωσίας κ.α.

Το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη» στηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα Πανεπιστήμια της Ρωσίας και της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στις 3 Απριλίου 2015 το Ίδρυμα σύναψε σύμβαση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υποστήριξη του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών. Στις 20 Μαΐου 2016 το Ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ: της έδρας της ρωσικής γλώσσας και του πολιτισμού και της έδρας των ποντιακών μελετών.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο