Το ναό της Άρτεμις ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Εύβοια

Ένα εντυπωσιακό εύρημα ήρθε στο φως των ανασκαφών στην Εύβοια. Η ομάδα αρχαιολόγων με καθοδήγηση σουηδών ερευνητών ανακάλυψε το διάσημο υπαίθριο τόπο λατρείας της αρχαιότητας, το ναό της Άρτεμις. Ο ναός αποτελούσε αντικείμενο έρευνας εδώ και έναν αιώνα και εντοπίστηκε στους πρόποδες του λόφου Παλαιοεκκλησίες, κοντά στο μικρό ψαροχώρι Αμάρυνθος της Εύβοιας, δηλαδή 10 χλμ. μακριά από την τοποθεσία όπου οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι βρισκόταν.

Από το 2007 η έρευνα είναι υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λοζάνης και διευθυντή της Σουηδικής Σχολής Αρχαιολογίας στην Αθήνα, Karl Reber. Οι ερευνητές εντόπισαν τμήματα ενός μεγάλου τοίχου που χρονολογείται από την κλασική εποχή και ο οποίος, όπως πιστεύουν, ανήκει σε στοά δίπλα από τον ναό. Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν στην Αμάρυνθο το 2012. Σήμερα, μετά την εύρεση αρχαίων αντικειμένων με επιγραφές, η ομάδα των Σουηδών είναι σίγουρη ότι έχει εντοπίσει την τοποθεσία του ναού, ο οποίος ήταν το τελικό σημείο της ετήσιας πομπής ανθρώπων από την κάποτε ευημερούσα εμπορική πόλη της Ερέτριας, 10 χλμ. μακριά.

Εκεί, συμμετείχαν σε φεστιβάλ προς τιμή της Άρτεμις, την ακαταμάχητη θεά του κυνηγιού στην Ελληνική Μυθολογία. Η Άρτεμις λατρευόταν ως η προστάτιδα θεά του Αμάρυνθου, ο οποίος ήταν ένας άνδρας από την Ερέτρια που γοητεύθηκε από την Άρτεμις και ύστερα ο οικισμός πήρε το όνομά του.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο