Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στέλνει ο Μακρόν

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στέλνει μέσω δηλώσεών του στις εφημερίδες “Καθημερινή” και “Τα Νέα” ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν που φθάνει σήμερα στην Αθήνα συνοδευόμενος από μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών καθώς τονίζει πως “όπως στάθηκε στο πλευρό της στη διάρκεια της κρίσης, η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα και στο νέο αυτό ξεκίνημα”. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην “Καθημερινή” απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια περί Grexit και επισημαίνει ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα και υπογραμμίζει τις προοπτικές για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στην άμυνα και την ασφάλεια. Επίσης τάσσεται υπέρ των αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνοντας την ανάγκη ενός υπουργού Οικονομικών και ενός Κοινοβουλίου της ευρωζώνης.

Αναλυτικά σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, εκφράζει την υποστήριξή του στην προσπάθειά της να βγει από την οικονομική κρίση, υπογραμμίζει ότι η οικονομία ανακάμπτει και η ανεργία υποχωρεί, και στον βαθμό που του αναλογεί ενθαρρύνει γαλλικές επενδύσεις καθώς κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα πλαισιώνεται από εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών ομίλων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αποκλείει με εμφατικό τρόπο κάθε σκέψη περί Grexit, επισημαίνοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σηματοδοτούσε, αργά ή γρήγορα, το τέλος του ευρώ. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα και υπογραμμίζει τις προοπτικές που υπάρχουν για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Γαλλία επιθυμεί την οικοδόμηση μιας σχέσης άμυνας που να προσφέρει στην Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Αθήνα να επιδείξει τη βούλησή της να ενταχθεί πλήρως στην Ευρώπη της άμυνας, μέσα από την επιλογή εξοπλισμών που θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Μιλά για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στην πορεία της Ένωσης, μιλάει για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ευρωζώνης τασσόμενος ευθέως υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, του διορισμού Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, αλλά και της δημιουργίας Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Και τονίζει ότι, μέσα από αυτήν την απαραίτητη δημοκρατική ολοκλήρωση, η οικονομική και νομισματική ένωση θα μετατραπεί σε ένα πλήρες, αποτελεσματικό και δίκαιο σχέδιο.

Ακόμη αναφέρεται και στην αποτελεσματική συνεργασία Αθήνας – Παρισιού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία τονίζει ότι με τη συμπεριφορά της έχει απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υποστεί τις συνέπειες. Ωστόσο, σπεύδει να ταχθεί κατά της πλήρους ρήξης, καθώς η Άγκυρα παραμένει ένας ουσιαστικός εταίρος σε πολλές κρίσεις που αφορούν την Ευρώπη, όπως είναι η τρομοκρατική απειλή και η μεταναστευτική πρόκληση για την οποία σημειώνει ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μείωση της πίεσης προς την Ελλάδα. Και γι’ αυτό, συμπληρώνει, ο ίδιος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν.

“Η επίσκεψη μου στην Αθήνα είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης” Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του στα “Νέα” ανέφερε ότι “η επίσκεψή μου στην Αθήνα, στην Ελλάδα με την οποία μας συνδέουν προαιώνιοι δεσμοί, είναι μια επίσκεψη στην πηγή της ίδιας της δημοκρατίας και του πολιτισμού που υπήρξαν το “τσιμέντο” της Ευρώπης και που πρέπει να ξαναγίνουν οι βάσεις του κοινού μέλλοντός μας. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλω να έχει η επίσκεψή μου”. Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο “Η επίσκεψή μου, αυτή η επιστροφή της Γαλλίας είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης. Οι Έλληνες που έχουν κάνει τόσες θυσίες μπορούν επιτέλους να κοιτάζουν το μέλλον με ελπίδα. Η Γαλλία ήταν κοντά στη χώρα σας καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης”.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο