Και η Μπριζίτ Μακρόν στην Αθήνα

Αλλαξαν τα δεδομένα και τελικά οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μπριζίτ Μακρόν θα έρθει στην Αθήνα μαζί με τον σύζυγό της και Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις 7 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη Κυρία της Γαλλίας θα ταξιδέψει τελικά, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τον Εμανουέλ Μακρόν για την Ελλάδα στην επίσημη επίσκεψη το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, διαμορφώνεται ήδη κοινό πρόγραμμα για το διήμερο της παρουσίας της Μπριζίτ Μακρόν στην Αθήνα, με την σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ενα πρόγραμμα πάντως που είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

Το ζευγάρι Εμανουέλ Μακρόν-Μπριζίτ Μακρόν θα φτάσει στην Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου και ο Γάλλος Πρόεδρος θα έχει διαδοχικές επίσημες συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αργότερα θα παραθέσει επίσημη ομιλία στην Πνύκα. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου θα παραθέσει επίσημη κοινή ομιλία μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου (δεν έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες) και το απόγευμα το ζεύγος θα αναχωρήσει για την Γαλλία.

Mέσα από αυτή την επίσκεψη θα θελήσει να στείλει μήνυμα στους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί περαιτέρω η νομισματική ένωση, ενώ η Ελλάδα ανακάμπτει έπειτα από χρόνια οικονομικής κρίσης, επισήμαναν σήμερα Γάλλοι αξιωματούχοι. Ο κεντρώος Μακρόν εξελέγη τον Μάιο εξαγγέλλοντας πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ΕΕ, ανάμεσά τους δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης, ο οποίος θα εγκρίνεται με ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα εκτελείται από έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα επισκεφθεί την Ελλάδα , συνοδευόμενος από ανώτατα στελέχη γαλλικών επιχειρήσεων, για να προωθήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Η κεντρική ιδέα είναι ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να βοηθήσει την ανάκαμψη» της οικονομίας, σημείωσε σύμβουλος του Μακρόν, δηλώνοντας ενθαρρυμένος για την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές τον περασμένο μήνα και τη δημοπράτηση πενταετών τίτλων, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια. «Όμως ο συμβολισμός και η ουσία αυτής της επίσκεψης είναι επίσης ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί σε βάθος», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου. «Η κρίση εξέθεσε βλαβερές δυσλειτουργίες και αδυναμίες. Η Ελλάδα το δείχνει αυτό», συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος. «Αποφύγαμε το χειρότερο, αλλά δεν μπορούμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα κρίση η οποία, στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα, θα μας ωθούσε όλους στα όρια», συνέχισε ο σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου.

Οι προτάσεις του Μακρόν είναι σοβαρές ιδέες, που έχουν ως υπόβαθρο την πεποίθηση ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωζώνη ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νέα δυσκολία στο μέλλον», συμπλήρωσε. Παραμένει πάντως ασαφές το πόση από την εθνική κυριαρχία τους είναι διατεθειμένες να εκχωρήσουν στις Βρυξέλλες η Γαλλία και άλλες χώρες, ιδίως η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Η επίσκεψη του Μακρόν στην Ελλάδα θα ακολουθήσει μια τριήμερη περιοδεία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα καθώς και μια συνάντηση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο