Πιθανότατα και σήμερα η πρώτη έξοδος στις αγορές

Ο κύβος ερρίφθη και η χώρα μας βγαίνει στις αγορές ακόμη και σήμερα με την έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας, στην πρώτη δοκιμαστική έξοδο έως το καλοκαίρι του 2018 που εκτιμάται ότι θα επέλθει το τέλος του προγράμματος. Το εγχείρημα, όπως έγραψε η Αναστασία Παπαϊωάννου στη Realnews της Κυριακής, είναι έτοιμο και το μόνο που απομένει είναι η ακριβής επιλογή του χρόνου που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Ασφαλείς πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι η έναρξη της διαδικασίας αναμένεται να γίνει είτε σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου, είτε το αργότερο έως το απόγευμα της Τρίτης 18 Ιουλίου. Η Ελλάδα στοχεύει να αντλήσει από την αγορά 3 έως 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ανταλλαγή του ισόποσου ομολόγου που λήγει σήμερα και τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν νέα κεφάλαια για την χώρα. Η Αθήνα επιδιώκει να προλάβει την έκθεση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την προσεχή Πέμπτη 20 Ιουλίου, καθώς οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι το Ταμείο θα επιμείνει στη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το μόνο που μπορεί να ανατρέψει την έξοδο στις αγορές είναι ανέλεγκτοι παράγοντες από την κυβέρνηση ή τις αγορές.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει χαμηλότερο επιτόκιο από την έξοδο που είχε πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, στις 10 Απριλίου 2014, δηλαδή 4,95% , με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν ότι τώρα το επιτόκιο θα κυμανθεί πλησίον του 4,5%. Στοχεύει, επίσης, στην υπερκάλυψη του ποσού. Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εκτιμά ότι έως την έξοδο από το πρόγραμμα θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο με τρεις έξοδοι στις αγορές, με στόχο, μεταξύ άλλων, να υπάρξει σημαντικό ταμειακό απόθεμα και να μην χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο