Τσίπρας: Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018

Η Ελλάδα θα βγει καθαρά από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, χωρίς να αναζητήσει μία πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, που θα αποτελεί καλυμμένο μνημόνιο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist στο Λαγονήσι. Η Ελλάδα, είπε, θα βγει στις αγορές «με το σπαθί της» και όχι προστατευμένη. «Για του λόγου το αληθές», είπε, οι αγορέςυποδέχτηκαν πολύ θετικά τη συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου και αυτό φάνηκε στα επίπεδα των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων που βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

«Πρόσφατα αναβαθμιστήκαμε από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και οι προοπτικές της οικονομίας μας άλλαξαν σε θετικές. Το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από την Ελλάδα που είναι έντονο εδώ και αρκετό καιρό, έγινε ακόμη εντονότερο», πρόσθεσε. Οι επενδυτές, είπε, εκδηλώνουν ενδιαφέρον σε τομείς που διαθέτουμε φυσικά πλεονεκτήματα όπως η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές, οι Μεταφορές και το διαμετακομιστικό εμπόριο, η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποιητική βιομηχανία, ο Τουρισμός και τα ερευνητικά μας κέντρα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ρητορικό ερώτημα, αν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα μπορούσε να γίνει και πριν από δύο χρόνια, αν η κυβέρνηση δεν επεδίωκε μία καλύτερη συμφωνία, για να απαντήσει αρνητικά. «Η απάντησή μου είναι σαφής και απόλυτη. Όχι. Τίποτα από τα παραπάνω δεν υπήρχε», είπε. «Ούτε το βάθος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχουμε κάνει αυτά τα δυο χρόνια. Κυρίως όμως δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις σε σχέση με τη προοπτική βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και οι δεσμεύσεις για την στροφή στην αναπτυξιακή στρατηγική», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο χρέος είπε ότι «ο συνδυασμός της κατάλληλης επέκτασης των ωριμάνσεων των ομολόγων, με τον καθορισμό του ορίου των μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών και το κλείδωμα του ύψους των πλεονασμάτων γύρω στο επίπεδο του 2%, δίνει, για πρώτη φορά, ένα σαφές περίγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το οποίο συνοδεύεται από την εγγύηση των εταίρων για τη λήψη επιπλέον μέτρων που θα τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση». Ο πρωθυπουργός τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι η ελληνική οικονομία έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι εντάσεως κεφαλαίου και όχι εντάσεως εργασίας με καθηλωμένους σε πολύ χαμηλά επίπεδα μισθούς, καυτηριάζοντας τις σχετικές προτάσεις των δανειστών ότι κινούνται στα όρια του οικονομικού παραλογισμού. 

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο