Λε Μερ: Αισιοδοξία για συμφωνία στο Eurogroup

Καλωσορίζοντας τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτή η λύση θα είναι όχι μόνο για την Ελλάδααλλά για όλη την Ευρώπη». Σημείωσε δε πως πιστεύει ότι «είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών, στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής, γιατί αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέθεσε πως «η Ευρώπη έχει περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά έχει αντέξει» και «τώρα οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, μπορεί να βρίσκει λύσεις και να κοιτάει μπροστά». «Είμαστε σε μία στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει μπροστά, να κοιτάξει το μέλλον, και πιστεύω ότι οι τελευταίες εξελίξεις μάς κάνουν πιο αισιόδοξους γι’ αυτό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά το ο Γάλλος υπουργός μετέφερε στον κ. Τσίπρα, κατ’ αρχάς, τα φιλικά αισθήματα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατικής, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Λε Μερ να τα μεταφέρει προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό. Εξέφρασε τη χαρά του για κάθε φορά που βρίσκεται στην Αθήνα, «μία πόλη που αγαπώ και γνωρίζω πολύ καλά», όπως υπογράμμισε.

Αισιόδοξος ότι «δεν είμαστε μακριά από την συμφωνία, και τις επόμενες δύο ημέρες θα ανοίξουμε τον δρόμο για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ, μετά από τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών με τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επίσης, ο κ. Λε Μερ συνεχάρη τον ελληνικό λαό «για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε» και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, αλλά είναι απαραίτητες. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε και εμείς και ο κ. Λε Μερ για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες». Επίσης ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Γαλλίας, και από την πλευρά του προκατόχου του (σ.σ. του Μισέλ Σαπέν) και από αυτή του νυν υπουργού, τον οποίο παράλληλα συνεχάρη για την επιτυχία του στις βουλευτικές εκλογές χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος υπουργός κομίζει στην Αθήνα την πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους, σε μια προσπάθεια εύρεσης συμβιβασμού κυρίως μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο