ESM: Μετά τη λήξη του προγράμματος οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

Στην πρόοδο που σημειώθηκε στο τελευταίο Eurogroup αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ, τονίζοντας και πάλι ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για νέα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. O ίδιος συνέδεσε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Όπως τόνισε, η χώρα θα έχει πολλές ευκαιρίες για να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές εφόσον ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μέσω των μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείς πως βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα μετά την έλλειψη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup, o Στράουχ δήλωσε: «Σημειώσαμε πρόοδο στο τελευταίο Eurogroup, η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πολύ εντυπωσιακό πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει 140 μέτρα. Αυτό κλείνει την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μία συζήτηση αναφορικά με μία αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να καταλήξει στο δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είχαμε μία καλή πρώτη συζήτηση αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη σε συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ενδεχόμενη απόφαση για την ελάφρυνση χρέους θα ληφθεί τον Αύγουστο του 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας με τον ESM. Οι Ευρωπαίοι έχουν δείξει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμη να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (…). Όλες οι αποφάσεις για να ξεκλειδωθεί η επόμενη εκταμίευση μπορούν να ληφθούν τον Ιούνιο μετά το επόμενο Eurogroup, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα».

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ο αξιωματούχος του ESM απάντησε: «Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Πολλά μέτρα που εγκρίθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη παρείχαν επαρκή δημοσιονομικό χώρο στη χώρα. Οι ευεργετικοί όροι δανεισμού μας σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση της αγοράς αποφέρουν εξοικονομήσεις μέχρι 6% του ΑΕΠ το 2016, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο, υπάρχουν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, εάν είναι απαραίτητο και εάν η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με το πρόγραμμα. Αυτά περιλαμβάνουν την περαιτέρω αναβολή καταβολής των τόκων και την παράταση της διάρκειας των δανείων.

Σε ερώτηση για το πότε η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM ανέφερε: «Εάν η Ελλάδα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της μέσω των μεταρρυθμίσεων, θα έχει πολλές ευκαιρίες να επιστρέψει στις αγορές. Δεν εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε πότε θα επιστρέψουν στις αγορές, η απόφαση είναι της ελληνικής κυβέρνησης. Όταν είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι αρκετά καλή, τότε θα αρχίσουν να κάνουν τα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Απαιτείται πάντα προσεκτική προετοιμασία, ιδίως στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς πρέπει να οργανωθεί η βάση των επενδυτών».

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο