Πρόγραμμα «restart» για την ελληνική οικονομία από τις Βρυξέλλες

Σήμερα στις Βρυξέλλες το Κολέγιο των Επιτρόπων θα ασχοληθεί με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Ελληνικό θέμα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, το Κολλέγιο αναμένεται να αποφασίσει (επισήμως θα το ανακοινώσει την άλλη Τετάρτη) την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδος. Η κίνηση αυτή, με τις υπογραφές Γιούνκερ-Ντομπρόβκσις και Μοσκοβισι θεωρείται περισσότερο κίνηση ψυχολογίας καθώς η χώρα βρίσκεται σε δανειοδοτικό πρόγραμμα του ESM, όμως το γεγονός, ότι το έλλειμμα υποχώρησε κάτω από το όριο του 3% αναμένεται – κατά τους αξιωματούχους της Κομισιόν – να βοηθήσει στην δημιουργία καλού επενδυτικού κλίματος και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενόψει και της προετοιμασίας για επάνοδο στις αγορές.

Αυτό που αποκαλύπτουν έγγραφα της Κομισιόν, τα οποία έχει στη κατοχή του το Euro2day.gr, είναι το γεγονός ότι – για διαφορετικούς λόγους ο καθένας – οι πιστωτές θέλουν ένα πρόγραμμα restart για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup στη Βαλέτα, είχε εκτεταμένη συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) όπου συζητήθηκε η ενεργή συμμετοχή της Τράπεζας σε επενδυτικά project. Κατά τον κύριο Σόιμπλε το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα και το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός.«Είναι θέμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της πιστής εφαρμογής τους», φέρεται να είπε στη Βαλέτα. Από την άλλη πλευρά, και το ΔΝΤ θεωρεί επιτακτική ανάγκη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και τις περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να συνεισφέρει με μικρό χρηματικό ποσό στο νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα.

Ολες οι πλευρές θεωρούν ότι ακόμα και στο ενδεχόμενο που απαιτηθεί μια προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL+) με αυξημένη εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος του ESM θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για ένα ουδέτερο δημοσιονομικά διάστημα και μια διαδικασία που περισσότερο θα έχει να κάνει με την επιτήρηση της υιοθέτησης των συμφωνηθέντων, ώστε, μεταξύ των άλλων, να μην υπάρξει πρόβλημα με την προεκλογική περίοδο που θα ξεκινά στην Ελλάδα. Από τη πλευρά της Κομισιόν έχει βάλει το μεγαλύτερο στοίχημα για το ελληνικό ζήτημα και προσωπικά ο πρόεδρος της Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ που έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει το πρόγραμμα και να πιάσει τους στόχους. Ο μεγαλύτερος φόβος του κ. Γιούνκερ είναι – και το έχει πει στον κ. Τσίπρα – να μην πιάσει τους στόχους ειδικά της ανάπτυξης η Ελλάδα, κάτι που θα δυσχεραίνει το έργο της Κομισιόν ως διαμεσολαβητής.

Πηγή: eu.greekreporter

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο