Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στον τουρισμό

Η βιομηχανία του τουρισμού καταγράφει θετικές εξελίξεις με τις κρατήσεις να αυξάνονται και να πλησιάζουν τη χρονιά-ρεκόρ του 2015 και την Ελλάδα να είναι η μεγάλη κερδισμένη. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες τρίβουν και πάλι τα χέρια τους. Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με πέρυσι όταν οι τουρίστες φοβισμένοι από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη και τις Βρυξέλλες δίσταζαν να κλείσουν πακέτα διακοπών. Σήμερα τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία στη Γερμανία μόνο ικανοποίηση εκφράζουν. «H διάθεση των πολιτών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος είναι μεγάλη σε όλες τις αγορές μας παρά την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που υπάρχει» δηλώνει ο Πέτερ Φανκχάουζερ, επικεφαλής του ομίλου Thomas Cook. Οι κρατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, δηλώνει ο ίδιος. Παρόμοιες είναι και οι ανακοινώσεις από την Tui και την DER Touristik.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών GfK μέχρι τέλος Μαρτίου οι κρατήσεις παρουσίαζαν αύξηση της τάξης του 5%. Επίσης μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαν γίνει κρατήσεις που αντιστοιχούσαν στο 64% του περασμένου χρόνου. Ανοιχτές όμως παραμένουν ακόμη οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κατά κύριο λόγο γίνονται τον Ιούλιο. Ασαφές παραμένει πάντως εάν οι κρατήσεις θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 2015, που ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό. Η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις συνεχίζοντας έτσι την παράδοση των τελευταίων χρόνων. Η Ελλάδα επωφελείται από την ασταθή πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. «Προς το παρόν οι τουρίστες είναι πολύ επιφυλακτικοί με την Τουρκία και οι κρατήσεις είναι λιγότερες το 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο» ανέφερε υπεύθυνος από την εταιρεία DER Touristik. Ειδικότερα οι εταιρείες TS, Jahn Reisen, Dertour, Meier’s Weltreisen και ADAC δηλώνουν ικανοποιημένες από τις κρατήσεις. «Οι κρατήσεις για όλους τους προορισμούς παρουσιάζουν μονοψήφια αύξηση» δηλώνει ο Ρενέ Χέρτζοκ, επικεφαλής της εταιρείας DER Touristik για την κεντρική Ευρώπη.

Στις προτιμήσεις των Γερμανών πάντως την πρωτοκαθεδρία εξακολουθεί να έχει η Ισπανία. Παράλληλα πάντως μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και οι τουριστικοί προορισμοί εντός Γερμανίας, ενώ η Αίγυπτος ξεκινά να γνωρίζει μια νέα περίοδο αναγέννησης. Το 2016 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη χώρα και μόνο 654.000 Γερμανοί την επισκέφθηκαν. Οι συνέπειες που θα έχει το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον της χριστιανικής μειονότητας των Κοπτών με 40 νεκρούς και 110 τραυματίες παραμένουν άγνωστες. «Η τρομοκρατία έχει επιπτώσεις στους τουριστικούς προορισμούς και στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών ωστόσο δεν επιδρά στη διάθεση για ταξίδια» συμπεραίνει σε έκθεσή του το ινστιτούτο FUR.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο