Φόρουμ δέκα Αρχαίων Πολιτισμών στην Αθήνα

Με τρεις πολύ σημαντικές διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, με τους επικεφαλής της διπλωματίας Κίνας Γουάνγκ Γι, Ιράν Μοχάμαντ Ζαρίφ και Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, ξεκινούν σήμερα και κορυφώνονται αύριο οι εργασίες του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα. Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι από 10 χώρες και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, την Κίνα, την Ιταλία, το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ινδία, το Μεξικό, το Περού και τη Βολιβία.

Το φόρουμ συνδιοργανώνεται από την Ελλάδα και την Κίνα, η οποία από τον Οκτώβριο του 2015, όταν άρχισε να μορφοποιείται αυτή η ιδέα του κ. Κοτζιά, υπήρξε ισχυρός συνήγορος αλλά και παράγων μόχλευσης για την προώθηση του εγχειρήματος. Το ενδιαφέρον που δείχνει το Πεκίνο για το φόρουμ φαίνεται και από το γεγονός ότι τον κ. Γι συνοδεύει στην Αθήνα αντιπροσωπεία 40 διπλωματών, ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων. Οι διμερείς επαφές με την Κίνα έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την οικονομία, την τεχνολογία αλλά και το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης, πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητηθεί η επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα και υπουργικής αντιπροσωπείας στην Κίνα μεταξύ 12 και 16 Μαΐου.

Σκοπός του κ. Κοτζιά αλλά και των Κινέζων συνδιοργανωτών του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών είναι ο συγκεκριμένος θεσμός να διευρυνθεί. Μέρος της συζήτησης ανάμεσα στους εκπροσώπους των 10 αφορά και το πότε θα γίνει η επόμενη διάσκεψη και, κυρίως, πώς θα διευρυνθεί. Ο κ. Κοτζιάς επιθυμεί ο συγκεκριμένος θεσμός να λειτουργήσει παράλληλα ή και υπό την αιγίδα της UNESCO, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα προσκληθεί στην επόμενη διάσκεψη. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε, ωστόσο, ότι προτίμησε να την κρατήσει ξεχωριστά από την Κοινότητα, κυρίως για να μη χάσει το φόρουμ τον παγκόσμιο χαρακτήρα του. Το κυρίως μέρος του φόρουμ θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Ζάππειο. Τις εργασίες εγκαινιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα με το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί και επιστημονικό συνέδριο με ακαδημαϊκούς από τις δέκα χώρες που συμμετέχουν.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο