Τσίπρας: Συνεδριάζει το Eurogroup για να αποφασίζει το Βερολίνο

Στο στόχαστρο ευρωπαίων ηγετών βρέθηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με αφορμή τη δήλωσή του ότι οι νότιοι τρώνε τα λεφτά σε ποτά και σε γυναίκες, με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να θέτει θέμα θεσμικής λειτουργίας του Eurogroup. Την άμεση παραίτηση του Γ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Real.gr, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ενώ ο Ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι φέρεται μεταξύ άλλων να είπε: «Ντρέπομαι που ο Ντάισελμπλουμ είναι μέλος των σοσιαλιστών».

Επιθετική όμως υπήρξε και η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας: «Δεν είμαι φανατική φεμινίστρια, αλλά το σχόλιό του ήταν άθλιο και σεξιστικό». Ο αντιπρόεδρος- και εκ των ισχυρών ανδρών της Κομισιόν -Φρανς Τίμεμαρνς προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, αν και παραδέχθηκε ότι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ υπήρξαν πράγματι απαράδεκτες. «Παρερμηνεύθηκαν όμως, δεν ήθελε να πει αυτό ακριβώς» υποστήριξε μεταξύ άλλων φράσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και της Φεντερίκα Μογκερίνι που φέρεται να είπε: «Τι είναι αυτά που λες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που συμμετείχε για μία ακόμα φορά ως παρατηρητής στους ευρωπαίους σοσιαλιστές, χαρακτήρισε μεν «απαράδεκτες» τις συγκεκριμένες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, αλλά τις χρησιμοποίησε και ως ευκαιρία για να θέσει θέμα λειτουργίας του Eurogroup, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Β. Σόιμπλε. «Το πρόβλημα είναι η θεσμική λειτουργία και ο τρόπος που αποφασίζει το Eurogroup» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Το Eurogroup συνεδριάζει και αποφασίζει σε αυτό το Βερολίνο. Κάποιες χώρες φαίνεται πως έχουν πολύ μεγαλύτερες εξουσίες από τις υπόλοιπες».

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο