Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup

Ο δρόμος ανάμεσα στην επί της αρχής συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας και στην πραγματική εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα είναι πιο μακρύς από ό,τι πολλοί έχουν υπολογίσει, με τις κοινοτικές Αρχές να έχουν στα χέρια τους έναν ακόμα πιο μακρύ κατάλογο με προαπαιτούμενα (prior actions) που θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί, εγκριθεί και πιστοποιηθεί ως προς την υλοποίηση, πολύ προτού η Ελλάδα λάβει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το Eurogroup ήδη παραδέχεται ότι μέχρι και την Παρασκευή η χώρα είχε εκτελέσει και υλοποιήσει μόνο το 1/3 των σχετικών δράσεων.
«Αν δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά, ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ θα έχει μπροστά του εισήγηση για εκπλήρωση μόνο του 1/3 των δεσμεύσεων», δήλωσε την Παρασκευή κοινοτικός αξιωματούχος.

Από τον ογκώδη κατάλογο με τα prior actions, υπάρχει όμως και μια λίστα με 15 μεταρρυθμίσεις-κλειδιά στις οποίες θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να έχουν «τσεκαριστεί πλήρως» πριν από όποια άλλη εξέλιξη. Κάποιες, ευτυχώς, έχουν ήδη γίνει. Στην πράξη, από αυτές 9 μέτρα εκκρεμούν, 4 έχουν εκτελεστεί και 2 βρίσκονται υπό επαλήθευση.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο