Έγγραφα των Wikileaks για τον ρόλο των ΗΠΑ στα Ίμια το 1996

Τα Wikileaks έχουν αποκαλύψει έγγραφα που αποκαλύπτουν το ρόλο των ΗΠΑ στην κρίση των Ιμίων. Ένα από αυτά είναι μια ανάλυση προς το Κογκρέσο που είχε συνταχθεί το Μάρτιο του 1996. Ο ρόλος των ΗΠΑ εκείνη τη κρίσιμη νύχτα περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια. «Προσπαθήσαμε να εκτονώσουμε την κρίση», είναι η άποψη που κυριαρχεί.

Σύμφωνα με το militaire.gr, από το κείμενο προκύπτει αβίαστα ότι η Ουάσινγκτον υιοθετεί χωρίς δισταγμό τις τουρκικές θέσεις. Χρησιμοποιεί και τις τουρκικές ονομασίες για ελληνικά νησιά που η Άγκυρα έχει «βαφτίσει» και αναφέρεται με «ουδετερότητα» που εξυπηρετεί τις τουρκικές επιδιώξεις, σε όλες τις παράλογες διεκδικήσεις. Περιγράφει την πολιτική αστάθεια που επικρατούσε σε Ελλάδα και Τουρκία και αναφέρεται στο ρόλο του Χόλμπρουκ. Αποδίδει τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε… δυσπιστία.

Από το κείμενο προκύπτει το συμπέρασμα που όλοι λίγο πολύ ξέρουμε, αλλά αρνούμαστε να δεχτούμε: δεν υπάρχουν προστάτες που θα μας σώσουν. Αν εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα το… ιππικό δεν θα έρθει να βοηθήσει. Θα το κάνει μόνο αν η Τουρκία τα βρει σκούρα, μην έχουμε αυταπάτες και ελπίδες που θα αποδειχτούν φρούδες. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το κείμενο που αποκάλυψαν τα Wikileaks.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο