Τσίπρας – Ματαρέλα: «Χώρες-φίλες Ελλάδα και Ιταλία»

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άντρες στάθηκαν στους δεσμούς Ελλάδας – Ιταλίας, αλλά και στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, τόσο στην οικονομία, όσο και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Υποδεχόμενος τον Ιταλό πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο ελληνικός και ο ιταλικός λαός, με το μεσογειακό τους ταμπεραμέντο, έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας.

«Σήμερα βρισκόμαστε ως χώρες του νότου απέναντι σε κοινές προκλήσεις», είπε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην οικονομική και την προσφυγική κρίση. Σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο κρατών είναι κρίσιμη για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης. «Προσβλέπουμε σταθερά στη δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς μας συνεργασίας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Ματαρέλα ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη θερμή υποδοχή, σημειώνοντας ότι «μας ενώνει μια μακρά ιστορία με τρόπο άριστο, αλλά μας ενώνουν και κοινές προκλήσεις». Ο Ιταλός πρόεδρος τόνισε ότι η οικονομική κρίση έπληξε κυρίως Ελλάδα και Ιταλία, και ότι το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα «επίσης μας ενώνει». Ο κ. Ματαρέλα πρόσθεσε πως Ελλάδα και Ιταλία, λόγω της θέσης τους, υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες, παρέχοντάς τους βοήθεια. Είπε πως το ζήτημα δεν είναι ελληνικό ή ιταλικό, αλλά πρόβλημα όλης της Ευρώπης, την οποία κάλεσε να βοηθήσει έμπρακτα για την επίλυσή του. «Διατηρούμε έξοχες διμερείς σχέσεις σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό, στην ενέργεια», σημείωσε ο Ιταλός πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «χώρες – φίλες» την Ελλάδα και την Ιταλία.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο