Που θα χτυπήσει ο χιονιάς τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, υποδιοικητή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένονται νέα εξάρση του χιονιά, απο το μεσημέρι και μετά. Στην Αττική θα χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας. Το κρύο θα διατηρηθεί έως και την Πρωτοχρονιά σε όλη τη χώρα. Αύριο το πρωί,θα χιονίζει πάλι στην Αττική, κυρίως στα βόρεια προάστια. Το χιόνι θα παραμείνει στρωμένο σε περιοχές όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Εύβοια, με κίνδυνο να παγώσει και να δημιουργηθούν προβλήματα. Τα περισσότερα προβλήματα όμως θα δημιουργηθούν απο τον παγετό. Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Στους -3 βαθμούς Κελσίου έπεσε ο υδράργυρος σε Νευροκόπι και Φλώρινα, ενώ στους -2 σε Καστοριά και Κοζάνη. Στην Καβάλα το θερμόμετρο έδειξε μηδέν βαθμούς Κελσίου, στις Σέρρες 2, στην Αλεξανδρούπολη 3, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν στους 4 βαθμούς Κελσίου. Έως τώρα, τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου εκτελούνται κανονικά. Οι επιβάτες πάντως που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολόγιων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

«Έτοιμοι» να ανταπεξέλθουν στο επικείμενο κύμα κακοκαιρίας δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι των ΟΤΑ. Με εκχιονιστικά μηχανήματα, γερανούς, αλάτι, θερμαινόμενους χώρους για τους έχοντες ανάγκη συμπολίτες και ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές παροχής βοήθειας καθόλο το 24ωρο, συντονίζουν τις υπηρεσίες και τη δράση τους. Ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, ανέφερε ότι ο δήμος είναι άψογα οργανωμένος σε επίπεδο πρόληψης. «Έχουμε διανείμει 200 τόνους αλάτι στις τρεις κοινότητες: Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Βριλησσίων. Διαθέτουμε από δύο έως 13 εν ενεργεία εκχιονιστικά μηχανήματα και θεωρούμε ότι θα κρατήσουμε ανοικτό το οδικό δίκτυο», τόνισε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που το χιόνι υπερβεί τα 30-40 εκατοστά, που είναι και το όριο αντοχής των μηχανημάτων «είμαστε έτοιμοι να επιτάξουμε τα ερπιστριοφόρα, όπως συνέβη την Τσικνοπέμπτη του 2005».

Αισιόδοξος ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής θα ανταπεξέλθουν στις επικείμενες χιονοπτώσεις δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου. Όπως υποστήριξε όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή και από τα 25 εκχιονιστικά λειτουργούν ήδη ορισμένα για τη διάνοιξη του δρόμου προς την Πάρνηθα. Ο ίδιος ευελπιστεί ότι θα επαρκέσουν τα μηχανήματα και το αλάτι, το οποίο πρέπει να έχουν προμηθευτεί οι δήμοι. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι σχεδόν οι δήμοι και πολλοί άλλοι συναρμόδιοι για τον αποχιονισμό της πόλης φορείς, προστρέχουν από το πρωί για προμήθεια αλατιού στην Περιφέρεια Αττικής. Ακόμη και εκπρόσωποι μεγάλων δήμων που έπρεπε να γνωρίζουν τη διαδικασία αντιμετώπισης παρόμοιων έκτακτων φαινομένων, όπως σχεδιάζονται στις συσκέψεις συντονισμού που συγκαλεί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής, εμφανίστηκαν ανενημέρωτοι, να ρωτούν ποια σημεία πρέπει να διατηρηθούν αποχιονισμένα, νοσοκομεία, στρατόπεδα, σταθμοί μετρό, κ.ά. και να ζητούν αλάτι.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, δηλώνει ότι η Περιφέρειια έχει προμηθευτεί το αλάτι που χρειάζεται για να κρατήσει ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο ευθύνης της και επιρρίπτει ευθύνες σε όσους δεν προνόησαν εγκαίρως. Όπως υπογραμμίζει, η Περιφέρεια είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με το 100% των δυνατοτήτων σε επαγρύπνηση το έντονο καιρικό φαινόμενο και προειδιοποιεί για τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων τους οδηγούς, διότι, όπως επισημαίνει, «ένας οδηγός αμελής επ’ αυτού του θέματος θα εγκλωβίσει στο οδικό δίκτυο δεκάδες άλλους που δεν θα φταίνε». Επίσης, συνιστά την αποφυγή άσκοπων μετακίνησεων κατά τη διάρκεια της αιχμής του φαινομένου, διέλευση από κεντρικους δρόους, καθώς και κατάλληλη ένδυση και υπόδηση. Ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, με ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κάθε είδους προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν ο χιονιάς και ο παγετός στο λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο