Στη… Λατινική Αμερική επενδύει πολιτικά το Μαξίμου

Συναντήσεις με τέσσερις ηγέτες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, εκτός της κατ’ ιδίαν συζήτησης με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της εκδήλωσης προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα, ενώ κυβερνητική πηγή προϊδέασε «να περιμένουμε τη συνέχεια, με τα ταξίδια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής». Η κυβέρνηση υιοθετεί πανηγυρικούς τόνους σχετικά με το ταξίδι του έλληνα Πρωθυπουργού στην Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με τις διαρροές κυβερνητικών παραγόντων που επικαλείται και το ΑΠΕ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση το ταξίδι του κ. Τσίπρα, του μόνου ηγέτη της Ευρώπης που μετέβει στην Αβάνα, «πέρα από την αυτοτελή πολιτική του σημασία, είχε και παραλειπόμενα και, από ό,τι φαίνεται θα έχει συνέχεια». Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις και συνομιλίες που ηγέτες της κεντρικής και Λατινικής Αμερικής και μοιάζει έτοιμος να… επενδύσει πολιτικά σε αυτές τις σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος «γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα», γνωστοποίησε η ίδια κυβερνητική πηγή. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος τόνισε τη σημασία της παρουσίας του κ. Τσίπρα στην Κούβα για όλη τη Λατινική Αμερική, λέγοντας –σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή- στον Πρωθυπουργό ότι αποτελεί «στήριγμα στην Ευρώπη, του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής». Ο κ. Τσίπρας συζήτησε και με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν εγκάρδια και αναλυτική, για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, και κατέληξε, και αυτή, σε πρόσκληση για επίσκεψη Τσίπρα στη Βολιβία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πρωθυπουργός μίλησε για αρκετή ώρα και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, καθώς κάθονταν δίπλα δίπλα στην τελετή. Συζήτησαν για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική και τον πλανήτη με την εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μεξικάνος πρόεδρος τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μεξικό.

Σε μία περίοδο που η Ευρώπη περιστρέφεται γύρω από τις εξελίξεις σε Ιταλία και Αυστρία και, παράλληλα, στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οι πληροφορίες από το Μαξίμου προκαλούν αίσθηση για τις επικοινωνιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αυτές διανθίζονται και με στιγμιότυπα από τον απόηχο της ομιλίας του κ. Τσίπρας στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές «η παρουσία αλλά και η ομιλία Τσίπρα έκαναν αίσθηση. Μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν. Ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, για τους Κουβανούς, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται, σε όλο τον πλανήτη, έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία. Ας περιμένουμε τη συνέχεια, με τα ταξίδια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής».

Πηγή: greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο