Προς νέα χαλάρωση των capital controls

Σε επιπλέον απελευθέρωση των capital controls προσανατολίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και με την ΕΚΤ. Μεταξύ των βασικών σεναρίων που έχουν εξεταστεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης των capital controls είναι : Να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών από 420 σε 520 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα 2 εβδομάδων θα μπορεί να προβεί σε ανάληψη μετρητών ένας καταθέτης έως 1040 ευρώ.

Μια δεύτερη πρόταση που έχει εξεταστεί είναι να μπορούν οι καταθέτες να μεταφέρουν μέρος – μικρό μέρος – των νέων χρημάτων στο εξωτερικό. Με τις κινήσεις αυτές θα υπάρξει μια περαιτέρω απελευθέρωση των capital controls. Με βάση ένα σχεδιασμό των τραπεζών, στόχος είναι έως το καλοκαίρι του 2017 να έχει αρθεί σχεδόν το 75% των capital controls με προοπτική τέλη του 2017 ή έως τις αρχές του 2018 να ανακοινωθεί η οριστική απόσυρση των capital controls. Όλα θα εξαρτηθούν κυρίως από την πορεία της οικονομίας το 2017. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει συνάντηση στις 18 Νοεμβρίου στην Ένωση Τραπεζών.

Δύο αλλαγές στα capital controls που ισχύουν στις ελληνικές τράπεζες φέρνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι αλλαγές ισχύουν από σήμερα. Η απόφαση, που αναρτήθηκε ήδη στο ΦΕΚ, δίνει το δικαίωμα στα νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία να ανοίξουν καινούργιο τραπεζικό λογαριασμό ανεξάρτητα αν διαθέτουν κωδικό πελάτη ή όχι. Με την ίδια απόφαση, προβλέπεται ότι μια σειρά από διεθνείς οργανισμοί (FRONTEX, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κλπ.) δεν εμπίπτουν πλέον στους περιορισμούς των capital controls. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι 18-11-2016.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο