Οι Άραβες βάζουν την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεων

Σε αποτίμηση των μέχρι τώρα επενδυτικών τους κινήσεων στην Ελλάδα αλλά και τη διερεύνηση των δυνητικών προοπτικών δραστηριοποίησής τους στη χώρα φέρονται να βρίσκονται Άραβες επιχειρηματίεςκαι κρατικοί οργανισμοί που έχουν στην ατζέντα τους την ελληνική αγορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Το εάν η διαδικασία αυτή αποτελεί «τελευταία ευκαιρία», όπως το θέτουν ορισμένες πλευρές ή την απαρχή ενός νέου κύκλου επενδύσεων, όπως ισχυρίζονται άλλοι, μένει να φανεί. Κλειδιά για την περαιτέρω ενεργοποίηση του αραβικού επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτελούν οι εξελίξεις στα μέτωπα της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και στην παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Και αυτό γιατί και στις δύο αυτές μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις συμμετέχουν στα σχήματα των προτιμητέων επενδυτών σημαντικά αραβικά ιδιωτικά και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια.

Την ίδια ώρα εκδηλώνονται εσχάτως και κάποιες μικρότερες, αλλά σημειολογικά σημαντικές νέες κινήσεις, όπως η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet του αραβικού ομίλου Μassar Investments LLC, συμφερόντων επιχειρηματία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι στο ίδιο πλαίσιο που εντάσσονται και άλλες εξελίξεις, όπως οι δηλώσεις της PCP Capital Partners για επενδυτικό ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενδεχομένως ακόμα και με συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικής συνεταιριστικής τράπεζας, εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σε αυτό το κλίμα, ο εκ των ισχυρών ανδρών της –από δεκαετίες παρούσας στην Αθήνα– αραβικής κατασκευαστικής Consolidated Contractors Company (CCC), ο κ. Tawfic Khoury, διοργανώνει σε τρεις εβδομάδες, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ευρεία συνάντηση εκπροσώπων του αραβικού κόσμου με Έλληνες και Ευρωπαίους παράγοντες.

Το forum, που ονομάζεται «EU-Arab World Summit: Partners for Growth & Development» και αναμένεται να συγκεντρώσει στην Αθήνα αρχηγούς κρατών του αραβικού κόσμου, όπως και εκπροσώπους κυβερνήσεων, επενδυτές και επιχειρηματίες από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, τελεί μάλιστα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και όπως αναφέρεται αρμοδίως «έχει λάβει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού». Η έμφαση της συνάντησης έχει εστιαστεί στην ενέργεια, στις υποδομές, στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στην ελληνική δραστηριοποίηση στον τομέα των κατασκευών στον αραβικό κόσμο και σε πολιτικές πτυχές των άραβοευρωπαϊκών σχέσεων. Καθίσταται σαφές, εξηγούν πηγές με γνώση της ατζέντας ενός αριθμού αραβικής προέλευσης επενδυτών, «πως οι Άραβες ξανακοιτούν την Ελλάδα». Αλλά η μέχρι τώρα χρονοβόρα και συχνά περιπετειώδης υποδοχή των επενδυτικών σχεδίων πολλών αραβικών φορέων για την Ελλάδα διατηρεί την επιφυλακτικότητα αμείωτη.

Πηγή: greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο