Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας

Στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας συμμετέχει το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζοντας μερικές από τις κυριότερες δράσεις του Αρχείου, αλλά και οργανώνοντας ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που αφορούν στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή. Ο ελληνικός πολιτισμός με όχημα το βιβλίο έχει την τιμητική του στη φετινή Έκθεση, καθώς στο πλαίσιο του Έτους ΕλλάδαςΡωσίας2016 έχουν προσκληθεί σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς της Ελλάδας με το Αρχείο Καβάφη να αποτελεί έναν από αυτούς. Έχοντας ως αποστολή αφενός τη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση του καβαφικού έργου και του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Καβάφη, και αφετέρου την προβολή της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση πλαισιώνει την ελληνική συμμετοχή στην 29η ΔΕΒ Μόσχας με μία σειρά ανοικτών συζητήσεων και ομιλιών.

Πέρα από την οικουμενικότητα της ποίησης του Κ.Π. Καβάφη, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αρχείου θέτει στο επίκεντρο της συζήτησης ερωτήματα αρχειακής και πολιτιστικής διαχείρισης. Η Έκθεση πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας VDNH και την ευθύνη της διοργάνωσης της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το Αρχείο Καβάφη το 2012 με στόχο να προστατεύσει τα 4.000 χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα που το αποτελούν, να το κάνει προσβάσιμο σε μελετητές και κοινό και να διαδώσει το καβαφικό έργο και το διεθνή χαρακτήρα της ποίησης του Κ.Π. Καβάφη. Παράλληλα με τις δράσεις του, το Αρχείο Καβάφη οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά κι εφήβους χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τη γλώσσα των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο