Online από τις 18 Αυγούστου ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Χαμόγελα ή έστω μια μικρή ανακούφιση αλλά μόνο για τον έναν στους τρεις των συνολικά 6,5 εκ. ιδιοκτητών ακινήτων, φέρνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2016 που αναμένεται να αρχίσουν να αναρτώνται από την Πέμπτη 18 του μήνα στις προσωπικές μερίδες των φορολογουμένων στοTAXISnet. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα εκκαθάριση του φόρου από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι:

Περίπου 2,4 εκατ. ιδιοκτήτες, ή το 34% επί του συνόλου, υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2015 λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε όλη την χώρα από 4% έως και 38%. Περίπου 1.650.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ίδιο ακριβώς με το 2015. Περίπου 1.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν μια μικρή επιβάρυνση σε σχέση με πέρσι που δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 10 ευρώ. Περίπου 690.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν παραπάνω φόρο σε σύγκριση με πέρσι από 10 ευρώ μέχρι και το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2015. Περίπου 930.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν μηδενικό ΕΝΦΙΑ καθώς περιλαμβάνονται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που εξαιρούνται από τον βασικό φόρο ακινήτων. Η μερίδα αυτή δεν υπολογίζεται στο σύνολο των υπόχρεων του φόρου.

Ο αυξημένος από λίγα ευρώ έως και πολλές χιλιάδες ευρώ ΕΝΦΙΑ προκύπτει από δύο παράγοντες. Στις επιλογές που έγιναν στην μείωση των αντικειμενικών αξιών καθώς και στην αρχιτεκτονική του ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές να είναι ίδιοι σε μεγάλο εύρος αντικειμενικής αξίας ακινήτων. Οι επιβαρύνσεις για όσους θα πληρώσουν παραπάνω προκύπτουν και από τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο με τους δανειστές με στόχο η βεβαίωση του φόρου να μείνει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ και η καθαρή είσπραξη στα 2,65 δισ. ευρώ. Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αποτίμηση των αγροτεμαχίων έγινε φέτος για πρώτη φορά καθώς μέχρι και πέρυσι, δεν επιβαλλόταν συμπληρωματικός φόρος στις εκτάσεις γης των φυσικών προσώπων, αφού δεν επιβαλλόταν συμπληρωματικός φόρος στα ακίνητα που αναγράφονται στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9. Από τους συγκεκριμένους υπολογισμούς προέκυψε ότι τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων «αξίζουν» 100,447 δισ. ευρώ και των επιχειρήσεων 28,115 δισ. ευρώ. Επομένως, η αξία κάθε ακινήτου που δηλώνουν οι Έλληνες ανέρχεται πλέον στα 710 δισ. ευρώ.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο