Ο Έλληνας που ενημερώνει τους μαθητές για τo CERN

Ο Άγγελος Αλεξόπουλος εργάζεται στο Education & Outreach Group του CERN από το 2012 υλοποιώντας εκπαιδευτικές δράσεις σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ από το 2015 είναι μέλος της ομάδας εκπαίδευσης και επικοινωνίας του πειράματος CMS στο CERN. Δουλειά του εκεί είναι να οργανώνει και να πραγματοποιεί καινοτόμες και δημιουργικές δράσεις που έχουν ως απώτερο στόχο να εμπνεύσουν στη νέα γενιά το ενδιαφέρον, την αγάπη, τη φιλομάθεια και τον ενθουσιασμό για την επιστήμη. Ταυτόχρονα είναι και μέλος οργανωτικής επιτροπής του Athens Science Festival.

Ο Άγγελος γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και σπούδασε στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών της ΑΣΟΕΕ. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων στο Cardiff University. Το 2008 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Οργανωσιακή Συμπεριφορά στο Dublin City Universiry όπου και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής έως το 2010. Ήταν εκείνη την περίοδο που επισκέφτηκε για πρώτη φορά το CERN για να μελετήσει τη δομή και οργάνωση μεγάλων ερευνητικών κοινοπραξιών και συγκεκριμένα το πείραμα ATLAS στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

Τα τελευταία χρόνια ζει στη Γενεύη και εργάζεται στο CERN. Εκεί αναγνώρισε την αξία της φράσης της Jane Jacobs: “Old ideas can sometimes use new buildings. New ideas must use old buildings” («οι παλιές ιδέες μπορεί καμιά φορά να χρησιμοποιούν νέα κτίρια. Οι νέες ιδέες πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτίρια»). Τι κάνει όμως ο ίδιος στο CERN; «Η δουλειά μου στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος είναι να βοηθάω τους εκπαιδευτικούς να εξοικειωθούν με αποτελεσματικές μεθόδους και δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να μεταφέρουν την επιστήμη, τη σύγχρονη Φυσική, τη σωματιδιακή Φυσική και το CERN στη σχολική τους τάξη – με ακριβώς αυτή τη σειρά», εξηγεί ο ίδιος.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο