Βρετανοί βουλευτές υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, 200 χρόνια αφότου η βρετανική κυβέρνηση υπερψήφισε την αγορά τους, ξεκίνησε ομάδα Βρετανών βουλευτών. Σύμφωνα με την διακομματική ομάδα των βουλευτών, η κίνηση αυτή πιθανώς να τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν μια καλύτερη συμφωνία με τους Ευρωπαίους, τώρα που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση. Η βρετανική εφημερίδα «The Independent» αναφέρει ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Βρετανικής κυβέρνησης και της Ελλάδας. Μάλιστα, τονίζει ότι η χώρα μας έχει κερδίσει και διεθνή υποστήριξη στο αίτημά της να επιστραφούν τα Γλυπτά στη γενέτειρά τους.

Ο Βρετανός βουλευτής Μαρκ Γουίλιαμς τόνισε ότι το σχέδιο νόμου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα παρουσιαστεί εκτενέστερα στην επέτειο των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών. «Αυτά τα υπέροχα έργα Τέχνης τα πριονίσαμε και τα σύραμε μακριά από τον Παρθενώνα. Αυτό το νομοσχέδιο προτείνει στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει ό,τι έκανε πριν από 200 χρόνια. Είναι καιρός να προβούμε σε μια ευγενική πράξη, να διορθώσουμε αυτό το λάθος που έγινε τότε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Άντριου Τζορτζ, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημείωσε πως τα μάρμαρα είναι από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία του κόσμου και οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να τα δουν στην ολότητά τους και σε ένα σημείο. Τόνισε, παράλληλα, ότι αποτελούν το «εθνικό σύμβολο της Ελλάδας». «Το εν λόγω ζήτημα έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα στην Ελλάδα, και δικαίως» δήλωσε ο κ. Τζορτζ, και συνέχισε: «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάτι το οποίο εμφανώς έχει μεγάλη σημασία για τον ελληνικό λαό». Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι και οι πολίτες της Βρετανίας υποστηρίζουν την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα. Μία από τις πιο πρόσφατες, που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «The Times», έδειξε ότι ένας στους δύο πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρεί ότι η θέση των Μαρμάρων είναι στην Αθήνα.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο