Με νέα πρόταση για τα ενεργειακά έρχεται ο Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος θα μεταφέρει εναλλακτική πρόταση για τη μεταφορά των ποσοτήτων αερίου της Gazprom στην ΕΕ, μέσω του σχεδιαζόμενου ελληνοϊταλικού αγωγού. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 17 Μαΐου, θα έχει πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η τελετή εγκαινίων για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου.

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, δεν είναι καθόλου άσχετη με τα εγκαίνια του TAP. Με αφορμή το μνημόνιο που υπέγραψαν πριν από περίπου δύο μήνες η ΔΕΠΑ, η Edison και η Gazprom για την αναβίωση του ελληνοϊταλικού αγωγού, αλλά και την αρνητική τροπή των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία, επιδιώκεται να παρουσιαστεί κόντρα στον TAP εναλλακτικός δρόμος μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, με αγωγό που θα ξεκινά από τη Βουλγαρία και θα διασχίζει την Ελλάδα και την Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, ρωσικές εταιρείες όπως η Rosneft και η Gazprom φέρονται να ενδιαφέρονται για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις. Η πρώτη με τα Ελληνικά Πετρέλαια (εμπορική συνεργασία) και η δεύτερη για συμμετοχή σε κοινοπρακτικό σχήμα με τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικήςενέργειας. Παράλληλα, η επίσκεψη Πούτιν σηματοδοτεί και το ενδιαφέρον των Ρώσων για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο