Τώρα 581! Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως για τον αριθμό των παραλιών με Γαλάζια Σημαία

Ηλιοβασιλέματα και ανατολές στην άκρη της θάλασσας, μοναχική διαλογιστική επικοινωνία με την παρθένα ελληνική φύση, ελάχιστη επικοινωνία με τον αστικό πολιτισμό – τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο; Αλλά η παγκόσμια τουριστική πρακτική δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων τουριστών δεν το εκτιμά καθόλου αυτό, αλλά την άψογη οργάνωση των παραλιών παραθεριστικών τοποθεσιών.

Η ιδανική καθαριότητα άμμου, βότσαλου και νερού, σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την υποδομή της παραλίας, τα αθλητικά και ψυχαγωγικά αξιοθέατα, το παιδικό animation, την εγγυημένη ασφάλεια, την έλλειψη παρεμβατικής εισβολής στον προσωπικό χώρο - αυτό πληρώνουν οι τουρίστες που προτιμούν όχι άγρια, αλλά "μπλε" προσοχή πρώτα από όλα στις παραλίες, με άλλα λόγια, στις παραλίες που φέρουν τη Γαλάζια Σημαία. Αυτό το σήμα ποιότητας, καθολικό για όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνει την άψογη φήμη της παραλίας του ξενοδοχείου.

Και εδώ είναι τα καλά νέα: η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των παραλιών με το σήμα πιστοποίησης της Γαλάζιας Σημαίας. Αυτό ανακοίνωσε το πρωί της 23ης Μαΐου το ελληνικό παράρτημα του Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE), ενημερώνοντας τα στατιστικά στοιχεία: τώρα 581 ελληνικές παραλίες έχουν λάβει το σήμα της Γαλάζιας Σημαίας και αυτό παρά το γεγονός ότι η σεζόν 2022 μόλις ξεκινά!

Πού βρίσκονται οι Γαλάζιες Παραλίες της Ελλάδας;

Ο χάρτης των ελληνικών «Γαλάζιων Παραλιών» δείχνει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός προορισμών διακοπών που πληρούν τις υψηλότερες απαιτήσεις περιβάλλοντος και ασφάλειας βρίσκονται στη βόρεια χερσόνησο της Χαλκιδικής. Είναι εδώ που υπάρχουν πιο τιτλοποιημένες παραλίες που προσελκύουν τουρίστες με τη χιονισμένη άμμο και το τιρκουάζ του Αιγαίου - είναι συνολικά 96. Ελαφρώς λιγότερες «Γαλάζιες Σημαίες» σε Αττική, Κρήτη και Ρόδο.

«Είμαστε ευλογημένοι ως τουριστική χώρα», συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους στον τουριστικό τομέα η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Παράλληλα, η Σοφία Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι άλλα 140 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή νέων προβλήτων που κάνουν τις παραλίες πιο προσιτές.

Ευχαριστημένος με τις προβλέψεις για την εναρκτήρια σεζόν, ο αναπληρωτής υπουργός ενώ ανέφερε ότι «Φέτος, ο αριθμός των ταξιδιωτών και των παραθεριστών θα ξεπεράσει τις πιο τρελές προσδοκίες».

Τι χρειάζεται για να πάρει μια παραλία την Γαλάζια σημαία.

Η Γαλάζια Σημαία απονέμεται σε παραλίες που πληρούν και διατηρούν ένα σύνολο αυστηρών περιβαλλοντικών κριτηρίων, καθώς και αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας και προσβασιμότητας.

Το βραβείο καθιερώθηκε στη Γαλλία το 1985. Οι γαλλικές παραλίες ήταν οι πρώτες που το δέχτηκαν, εισάγοντας καινοτόμα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης. Στη συνέχεια, το Ταμείο εισήγαγε την έννοια της «Γαλάζιας Σημαίας» ως ένα γενικό σχήμα για την προώθηση και ανάπτυξη του περιβάλλοντος.

Όλες οι τοποθεσίες του 2022 μπορούν να προβληθούν στον χάρτη: www.blueflag.global

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο