Ρεκόρ Μαρτίου στην αγορά ακινήτων της Κύπρου. Αναλύουμε δείκτες και αίτια

Η αρχή της άνοιξης αποδείχθηκε έκπληξη για την αγορά ακινήτων στην Κύπρο - φυσικά, όπως προβλέπεται από τους ειδικούς, αλλά ξεπερνάει κάθε προσδοκία: ήδη τον Μάρτιο, η άνοδος στις πωλήσεις κατοικιών και εμπορικών ακινήτων αυξήθηκε κατά 33% σε ετήσια βάση . Αυτό το φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί από τον Μάρτιο του 2008.

Το Τμήμα Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε: οι αγοραστές έχουν γίνει πιο ενεργοί στη Λεμεσό, την Πάφο, τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο.

Παρεμπιπτόντως, η κλίμακα των πωλήσεων αυξάνεται από την αρχή του έτους. Σύγκριση: το πρώτο τρίμηνο του 2022 πουλήθηκαν 3.009 ακίνητα. Και την ίδια περίοδο πέρυσι - 1.985. Η ποιοτική διαφορά, όπως βλέπουμε, είναι 52%.

Αγοράζουν οι ξένοι ή οι Κύπριοι;

Όπως και πριν, μεγάλο μέρος των νέων εποίκων και των νέων εμπόρων ήταν κάτοικοι άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκμεταλλεύτηκαν το πρόγραμμα για την απόκτηση άδειας διαμονής έναντι επένδυσης. Από την αρχή του χρόνου, αγοραστές από τον έξω κόσμο έχουν συρρέει (με φθίνουσα σειρά) σε Πάφο, Λεμεσό, Λάρνακα, Αμμόχωστο και Λευκωσία.

Και εδώ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα και πολύ εύγλωττη συσχέτιση με την περσινή. Τον πρώτο μήνα της άνοιξης του 2022, οι ξένοι αγόρασαν 105% περισσότερα ακίνητα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα!

Τι ακριβώς συνέβη; Η εξήγηση για το άλμα των πωλήσεων βρίσκεται παρακάτω :

Πρώτον, η επιδημιολογική κατάσταση άρχισε να μειώνεται στον κόσμο. Οι περισσότερες χώρες έχουν επιστρέψει στα προηγούμενα ταξιδιωτικά τους προγράμματα. Σήμερα, όποιος έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει από τον κορωνοϊό μπορεί να έρθει στο νησί χωρίς μεταγενέστερες υποχρεωτικές διαδικασίες και εξετάσεις. Συμπεριλαμβανομένων, για επίλυση επενδυτικών ζητημάτων με την απόκτηση άδειας διαμονής στην Κύπρο.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντέδρασαν ιδιαίτερα ενεργά στην άρση των περιορισμών κατά του COVID. Ο αριθμός των αγορών ακινήτων που πραγματοποίησαν αυξήθηκε τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, κατά 104%. Πρώτα απ 'όλα, τους ενδιέφερε η Πάφος και η Λεμεσός, σε μικρότερο βαθμό - η Αμμόχωστος και η Λάρνακα. Πολλοί παραδοσιακά προτιμούσαν να βρουν κατάλυμα στη Λευκωσία.

Και τι γίνεται με τις πωλήσεις σε υπηκόους τρίτων χωρών;

Αντικατοπτρίζει τα στατιστικά στοιχεία της πώλησης ακινήτων στην Κύπρο και το ενδιαφέρον υπηκόων τρίτων χωρών.

Η αύξηση των αγοραστών από τις χώρες του «τρίτου κόσμου», συμπεριλαμβανομένης της ΚΑΚ, είναι προφανής - ο όγκος των πωλήσεων του Μαρτίου εκτινάχθηκε, από έτος σε έτος κατά 106%. Εδώ, ο λόγος είναι επίσης προφανής - η γεωπολιτική κρίση που έχει κατακλύσει σημαντικό μέρος του πρώην σοβιετικού χώρου μας ανάγκασε να σκεφτούμε την ασφάλεια της πρωτεύουσάς μας.

Τα επενδυτικά προγράμματα στην κυπριακή οικονομία, υπενθυμίζουμε, εξακολουθούν να εφαρμόζονται με ελκυστικούς όρους, γεγονός που εξηγεί την αύξηση των αγορών ακινήτων από υπηκόους τρίτων χωρών. Εδώ, οι προτιμήσεις των καταναλωτών κατανεμήθηκαν με την εξής σειρά: Λεμεσός, Πάφος, Λάρνακα, Λευκωσία, Αμμόχωστος.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο