Η ενοικίαση ακινήτων στην Κύπρο γίνεται πιο ακριβή

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία WiRE, η ενοικίαση κατοικιών στην Κύπρο συνεχίζει να αυξάνεται σε τιμές. Τον περασμένο Οκτώβριο-Δεκέμβριο, το ενοίκιο για τις ιδιωτικές κατοικίες αυξήθηκε κατά 1,7% και για τα διαμερίσματα - κατά 1%. Επίσης ήταν κερδοφόρο να νοικιάσετε χώρους λιανικής κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου: οι μέσες τιμές μειώθηκαν κατά 1,3% για τις αποθήκες και κατά 1,4% για τα γραφεία. Αυξήθηκαν επίσης οι μισθώσεις ακινήτων που προορίζονται για αναψυχή: η αύξηση ήταν 1,5% και 2% για διαμερίσματα και ιδιωτικές κατοικίες, αντίστοιχα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WiRE, Παύλος Λοΐζου, σημειώνει ότι οι επενδυτές θέλουν να κερδίσουν περισσότερα, δεδομένου ότι τα προσιτά στεγαστικά δάνεια, η σταθερή αγορά εργασίας και η αναβαλλόμενη ζήτηση για ακίνητα στην Κύπρο είναι οι κύριοι μοχλοί της αγοράς τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά τα εμπορικά ακίνητα, η μείωση της τιμής εδώ σημειώθηκε στο πλαίσιο της μεταφοράς των κύριων δραστηριοτήτων των καταστημάτων στο διαδίκτυο. Έπαιξε ρόλο και ότι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που άνοιξαν πρόσφατα στη Λάρνακα και τη Λευκωσία, μείωσαν τον αριθμό των υποκαταστημάτων και προσέλαβαν λιγότερο προσωπικό,. Το πεδίο δραστηριότητας της εταιρείας WiRE είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στον τομέα των ακινήτων.

Αν μιλάμε για τους δείκτες ολόκληρου του έτους, εδώ οι αυξητικές τάσεις στα ενοίκια για τις κυπριακές κατοικίες παραμένουν σε αναλογίες 2% για τα διαμερίσματα, 0,4% για τα νοικοκυριά, 0,9% για τα ακίνητα παραθερισμού. Οι τιμές για την ενοικίαση χώρων λιανικής μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους κατά 5,5%, γραφεία - κατά 6,7%, αποθήκες - κατά 3,2%, οικοτροφεία - κατά 1,4%.

Η αύξηση των τιμών ενοικίασης είναι ιδιαίτερα αισθητή στη Λάρνακα. Εδώ, οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων σε παραθεριστικό θέρετρο για τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο 2021.

Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητο στην Κύπρο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: Το κόστος των διαμερισμάτων το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 1,4%, και των ιδιωτικών νοικοκυριών - κατά 0,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Η τιμή για τους χώρους λιανικής μειώθηκε κατά 0,5%, για τους χώρους αποθήκης - κατά 2%, και για τα γραφεία σε επιχειρηματικά κέντρα - κατά 0,3%. Οι αγοραστές διαμερισμάτων σε θέρετρα διακοπών θα πρέπει να πληρώσουν 1% περισσότερο από ό,τι τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Το κόστος των τουριστικών κατοικιών μειώθηκε ελαφρά: η διαφορά με την προηγούμενη περίοδο ήταν 0,1%.

Η αύξηση των τιμών των ακινήτων για το έτος ήταν 2,2% για τα διαμερίσματα και 0,7% για τα διαμερίσματα διακοπών. Όμως οι ιδιωτικές κατοικίες και οι πανσιόν μειώθηκαν σε τιμές σε σύγκριση με το 2020 κατά 0,5% και 3,7%, αντίστοιχα. Βυθίστηκαν σε τιμές τα γραφεία (-2,1%), καταστήματα λιανικής (-3,4%), κτίρια αποθηκών (-4,5%).

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα ακίνητα στην Κύπρο γίνονται πιο ακριβά. Πρόκειται για αύξηση του κόστους των υλικών οικοδομής και φινιρίσματος, καθώς και για αυξημένη ζήτηση για στέγαση από αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων και άλλων χωρών.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο