Πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα

Τα Χριστούγεννα είναι μια εκπληκτικά ζεστή και φωτεινή γιορτή με μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα παραμυθιού και θαύματος. Γιορτάζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο, και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Στις 25 Δεκεμβρίου ξεκινά με μια προσευχή, η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε μια «γευστική» και χαρούμενη γιορτή.

Ωστόσο, πολλοί ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα την παραμονή της 24ης Δεκεμβρίου, τα παιδιά πάνε στα κάλαντα: επισκεπτονται φίλους, συγγενείς, γείτονες, τραγουδώντας το τραγούδι «Καλήν εσπέραν άρχοντες» και άλλα κάλαντα. Για την προσπάθειά τους τα παιδιά λαμβάνουν μικρά δώρα και γλυκά. Ο στολισμος των δρόμων ξεκινά ακόμα νωρίτερα απο τις χειμερινές γιορτές.Μερικές εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, οι βιτρίνες των καταστημάτων μεταμορφώνονται, οι δρόμοι ανθίζουν με πολύχρωμους φωτισμούς, στολίζονται καράβια και φυσικά Χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Λίγα λόγια πρέπει να ειπωθούν χωριστά και για τα καράβια. Αυτό το σύμβολο δεν είναι λιγότερο εορταστικό και χριστουγεννιάτικο από το δέντρο. Επιπλέον, η παράδοση του στολισμού των καραβιών στην Ελλάδα εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα από την παράδοση του στολισμού χριστουγεννιάτικου δέντρου. Νωρίτερα οι Έλληνες σκάλιζαν ειδικά καράβια από ξύλο, τα στόλιζαν και πήγαιναν μαζί τους στα κάλαντα. Σήμερα, ντυμένα πλοία μπορούν να βρεθούν στους δρόμους και τις πλατείες. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να φτιάχνετε μόνοι σας βάρκες - μπορείτε να τα αγοράσετε σε καταστήματα: οποιουδήποτε μεγέθους, μοντέλου, σχήματος.



Μετά τη νυχτερινή προσευχή, μπορείτε να προχωρήσετε στο πιο ευχάριστο, διασκεδαστικό μέρος των διακοπών. Στα μπαλκόνια, στέγες σπιτιών, στους δρόμους εμφανίζονται ψησταριές, πάνω στις οποίες οι Έλληνες ετοιμάζουν γιορτινά κεράσματα. Η διαδικασία μαγειρέματος συνοδεύεται από μουσική, τραγούδι, χορό, αστείες σκηνές, γέλιο - όλα είναι διασκεδαστικά, ζωηρά, χαρούμενα. Τι μαγειρεύουν;

Το κύριο πιάτο στο τραπέζι θεωρείται γαλοπούλα ή γουρούνι. Επίσης, οι οικοδέσποινες ψήνουν Χριστόψωμο, βουτυρόψωμο με ξερό βασιλικό, προσθέτουν συχνά αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά, αλκοόλ, ξηρούς καρπούς. Το Χριστόψωμο μοιάζει με διασταύρωση χριστουγεννιάτικου κέικ και πασχαλινής τούρτας.

Το μέλι και οι ξηροί καρποί τοποθετούνται στο τραπέζι ως σύμβολο ευτυχίας και ευημερίας. Συχνά μπορείτε να βρείτε ρόδια ανάμεσα στα κεράσματα, τα οποία στην Ελλάδα θεωρούνται σύμβολο έναρξης ενός νέου σταδίου στη ζωή. Παρεμπιπτόντως, ένα ρόδι μπορεί επίσης να αποκτηθεί ως δώρο για τα Χριστούγεννα - σε αυτήν την περίπτωση, δεν μιλάμε για ένα φυσικό φρούτο, αλλά για ένα αναμνηστικό από ξύλο ή άλλα υλικά, διακοσμημένο με ημιπολύτιμους ή πολύτιμους λίθους.

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα είναι μια λαμπερή και χαρούμενη γιορτή, ξεχωριστή για κάθε Έλληνα!

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο