Στατιστικά στοιχεία απόκτησης άδειας διαμονής στην Ελλάδα το 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος «Golden Visa»

Κάτοχοι της ελληνικής «χρυσής βίζας» έγιναν τον φετινό Ιανουάριο-Νοέμβριο 898 επενδυτές, καθώς και 2.658 μέλη των οικογενειών τους. Αυτά είναι τα στατιστικά στοιχεία για την άδεια διαμονής 2021 στην Ελλάδα δημοσίευσε η Υπηρεσία Μετανάστευσης της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα παραμένει σε μεγάλη ζήτηση ακόμη και σε περίοδο πανδημίας. Παράλληλα, ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό δείχνουν Ρώσοι, Κινέζοι και Τούρκοι πολίτες.

Η χρυσή βίζα στην Ελλάδα άρχισε να εκδίδεται το 2013 και αρχικά αποδείχθηκε δημοφιλές πρόγραμμα. Ήδη το 2014, 723 αλλοδαποί απέκτησαν άδεια διαμονής, αλλά μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε 28 χιλιάδες (μιλάμε για επενδυτές με τις οικογένειές τους).

Σημαντικές αλλαγές σημειώθηκαν πρόσφατα στη λειτουργία του Ελληνικού Γραφείου Μετανάστευσης. Αυτό το ίδρυμα δέχεται αιτήσεις από επενδυτές που υποβάλλουν αίτηση για άδεια διαμονής για επεξεργασία. Σε ειδικό «παράθυρο» εξετάζονται από τον Μάιο του 2021 τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, εκτός από άλλα θέματα που αφορούν τη μετανάστευση. Λόγω τέτοιων καινοτομιών, ο χρόνος για την εξέταση της τεκμηρίωσης έχει αλλάξει σε μικρότερη διάρκεια - τώρα η διαδικασία διαρκεί έναν μήνα αντί για τους προηγούμενους τρεις.

Τι προνόμια αποκτούν οι επενδυτές ταυτόχρονα με την ελληνική άδεια διαμονής;

Μαζί με την ελληνική άδεια παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επενδυτές στη χώρα λαμβάνουν τις ακόλουθες ευκαιρίες:

1. Ταξίδι εντός του χώρου Σένγκεν χωρίς βίζα (και πάλι μαζί με την οικογένεια) εντός 90 ημερών κάθε εξάμηνο. Επιπλέον, ένας επενδυτής που κατέχει Golden Visa δεν απαιτείται να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

2. Η άδεια διαμονής χορηγείται άμεσα για πενταετή περίοδο. Αυτή η στιγμή διακρίνει ευνοϊκά το πρόγραμμα Golden Visa μεταξύ παρόμοιων έργων άλλων ευρωπαϊκών κρατών που εκδίδουν άδεια διαμονής με αντάλλαγμα επένδυση μόνο για 1-2 χρόνια με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.

3. Στο μέλλον, είναι δυνατή η απόκτηση υπηκοότητας Ε.Ε. Ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για αυτό μετά από 7 χρόνια.

4. Δικαίωμα αγοράς και εγγραφής προσωπικού αυτοκινήτου ή σκάφους στη χώρα.

5. Το δικαίωμα δωρεάν φοίτησης σε ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια.

Λήψη ελληνικής άδειας διαμονής μέσω επένδυσης

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο σας επιτρέπει να υποβάλετε αίτηση για άδεια διαμονής στο κράτος, προϋποθέτει την εκπλήρωση μιας από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

αγορά ακίνητης περιουσίας στη χώρα συνολικής αξίας 250 χιλ. ευρώ και άνω, μπορεί να είναι οικιστική ή επαγγελματική στέγη, περιοχή δόμησης.
άνοιγμα κατάθεσης σε οποιαδήποτε τράπεζα του κράτους ύψους τουλάχιστον 400 χιλιάδων ευρώ.
αγορά τίτλων ελληνικών εταιρειών (π.χ. μετοχών ή ομολόγων), καθώς και μετοχών σε επενδυτικά κεφάλαια για το ίδιο ποσό, 400 χιλ. ευρώ.
Ποιος έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για άδεια διαμονής σε ίση βάση με τον επενδυτή

Εκτός από τον επενδυτή, αιτούντες για άδεια διαμονής είναι και οι στενοί συγγενείς του:

1. Σύζυγος ή σύζυγος.

2. Κοινά παιδιά που δεν είναι ακόμη 21 ετών, ενώ δεν είναι παντρεμένα. Εάν το παιδί αναγνωριστεί ως ανίκανο, εντάσσεται στην αίτηση, ανεξαρτήτως ηλικίας.

3. Γονείς καθενός εκ των συζύγων, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αναγραφόμενη άδεια διαμονής δεν δίνει στον επενδυτή το δικαίωμα να εργαστεί στην Ελλάδα με μίσθωση, καθώς και στα μέλη της οικογένειάς του. Αλλά ο ιδιοκτήτης ακινήτων μπορεί να υπολογίζει σε παθητικό εισόδημα μισθώνοντας την οικιστική ή εμπορική του ιδιοκτησία.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο