Η πρώτη γαστρονομική πόλη της Ελλάδας

Η UNESCO έδωσε στη Θεσσαλονίκη το πρωτότυπο όνομα - «Πόλη της Γαστρονομίας». Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που συμμετέχει στο διεθνές έργο «Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων».

Στις αρχές Νοεμβρίου, η UNESCO ανακοίνωσε μια ενημερωμένη λίστα συμμετεχόντων στο έργο. Στόχος του προγράμματος, που ξεκίνησε το 2004, ήταν η συνολική διεύρυνση της πνευματικής αλληλεπίδρασης των πόλεων στον πολιτιστικό τομέα.

Ένα υψηλό επίπεδο ανάπτυξης της τέχνης, του πολιτισμού, της δημιουργικότητας θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και της κοινωνικής σφαίρας. Η πνευματική συνεργασία δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία για ευρεία ανταλλαγή εμπειριών και συμβάλλει στην υλοποίηση διεθνών πολιτιστικών έργων.

Κάθε μία από τις πόλεις αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη δημιουργική κατεύθυνση, και υπάρχουν επτά: τέχνες και χειροτεχνίες, κινηματογράφος, λογοτεχνία, διακόσμηση, τέχνη των μέσων ενημέρωσης, γαστρονομία και μουσική.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημοσίευσε ότι η πόλη ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO και εκπροσωπεί τον γαστρονομικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι η UNESCO επαίνεσε τη γαστρονομική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, την τοπική γαστρονομική κοινότητα και την παραδοσιακή κουζίνα.

Πριν από την απόκτηση του τίτλου της γαστρονομικής πόλης, ο δήμος έστειλε στην UNESCO αίτηση με πλήρη περιγραφή των γαστρονομικών παραδόσεων που διαμορφώθηκαν ιστορικά στην επικράτεια της Θεσσαλονίκης, καθώς και δήλωση των αρχών της δημιουργικής δραστηριότητας της τοπικής επιστημονικής ερευνητικής εταιρείας.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος είναι δήμαρχος της πόλης, με χαρά σημείωσε ότι η γαστρονομία είναι όντως ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης. Η πόλη μπορεί να ονομαστεί ένα μέρος όπου συγκλίνουν διαφορετικοί πολιτισμοί, παραδόσεις και γούστα. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης δικαίως περηφανεύονται για την εξαιρετική τοπική κουζίνα, και πλέον το αναγνωρίζει και η UNESCO.

Τουριστική ανάπτυξη

Η Μαρία Καραγιάννη, η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη του πολιτιστικού και τουριστικού τομέα στη Θεσσαλονίκη, κατονόμασε τα πλεονεκτήματα του νέου καθεστώτος της πόλης. Πλέον, ο τουρισμός στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στη γαστρονομία. Αυτό φυσικά θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία της περιοχής συνολικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο Creative Cities Network θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν ενεργά εμπειρίες, μυστικά επιτυχίας σε έναν συγκεκριμένο τομέα, καθώς και πόρους. Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας αλληλεπίδρασης, η Θεσσαλονίκη θα είναι σε θέση να συνεργάζεται αποτελεσματικά με πολλές πόλεις, αυξάνοντας έτσι την ελκυστικότητά της για τους τουρίστες: πολλοί θα θεωρούν ότι η ανάπαυση στην Ελλάδα είναι προτιμότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο