Ο τουρισμός συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2020 το 4ο τρίμηνο του 2022.
Το πρακτορείο ειδήσεων "Assoc. Press" ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρατήρησε μια ταχεία αύξηση των οικονομικών δεικτών. Η ανάκτηση των ζημιών προχωρά με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό, τι αναμενόταν.
Η Ελλάδα σταδιακά ανακάμπτει από την οικονομική κρίση. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους έχει καταγραφεί ανάπτυξη δύο φορές. Φέτος αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 6,1 % και περαιτέρω ρυθμός ανάπτυξης 4,5 % το 2022. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο παραγωγής θα είναι υψηλότερο από αυτό που ήταν πριν από την εξάπλωση της πανδημίας. Αυτές οι πληροφορίες παρουσιάστηκαν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αθήνα.
Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022 εξετάστηκε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο και η τελική έγκριση προγραμματίστηκε για τον επόμενο μήνα. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έγινε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον Covid-19. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 8 τοις εκατό - ένα τρομακτικό ποσοστό!
Η οικονομία θα ανέβει με αυξημένες επενδύσεις.
➥ Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ιδιωτικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία μειώθηκαν κατά 0,6 %, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αυξηθούν κατά 14 % φέτος και πάνω από 11 % το επόμενο έτος. Η αναμενόμενη αύξηση του μεριδίου των εισαγόμενων προϊόντων κατά 6,6 % έως το τέλος του 2021 και σχεδόν κατά 9 % κατά το 2022 θα καταστήσει δυνατή την υπέρβαση της περιόδου «πανδημίας», η οποία ήταν 6,8 % το 2020.
➥ Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2020 το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 16,3 %, ενώ το τρέχον έτος μειώθηκε στο 16 % και το επόμενο έτος προγραμματίζεται να μειωθεί στο 14,3 %.
➥ Το σχέδιο προϋπολογισμού τονίζει ότι, λόγω του Εθνικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα πρέπει να αυξηθεί κατά 2,9 % το 2022. Το γενικό σχέδιο εμβολιασμού που καταρτίστηκε για να επιστρέψει η χώρα στην «κανονική» ζωή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.
➥ Επιπλέον, η επιστροφή στις κανονικές συνθήκες διαβίωσης θα σταθεροποιούσε τους δείκτες οικονομικών επιδόσεων. Ως αποτέλεσμα, ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας, ο οποίος έχει υποστεί τεράστιες απώλειες, θα λάβει σημαντική υποστήριξη και μια ευκαιρία για πλήρη ανάκαμψη. Τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 60 % σε σύγκριση με το τρέχον έτος.