Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από την πανδημία

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από την πανδημία

Στατιστικές μελέτες της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι η τιμή των διαμερισμάτων σε νεόδμητα κτίρια αυξήθηκε (σε ετήσια βάση) κατά 1,85% και το τίμημα διαμερισμάτων στη δευτερογενή αγορά αυξήθηκε κατά 2,25%.

Στατιστικά στοιχεία αύξησης τιμήματος των διαμερισμάτων σε ένα νεόδμητο κτίριο ανά περιφέρεια της Αθήνας

Την μεγαλύτερη αύξηση των τιμών για νεόδμητες κατοικίες, όπως και πριν από την πανδημία, κατέγραψαν ειδικοί στην πρωτεύουσα της χώρας την Αθήνα. Ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία για τις πέντε κύριες περιοχές της πόλης: Αμπελόκηποι, Μαρούσι, Παλαίο Φάληρο, Περιστέρι και Χολαργός. Αποδείχθηκε ότι η πιο σημαντική αύξηση των τιμών μεταξύ άλλων περιοχών της πόλης παρατηρήθηκε στο Περιστέρι το δυτικό προάστιο της Αθήνας, όπου οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 2,77%. Για σύγκριση: στο Μαρούσι, το κόστος των διαμερισμάτων αυξήθηκε κατά 2,5%, στους Αμπελόκηπους κατά 1,9%, στο Παλαιό Φάληρο κατά 1,23%, στο Χολαργό κατά 0,9%.

Η αύξηση τιμήματος των διαμερισμάτων στην «δευτερογενή» αγορά ακινήτων στην Αθήνα

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από υπαλλήλους της εταιρείας αξιολόγησης Geoaxis έδειξε ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το κόστος των διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες που χτίστηκαν στην πρωτεύουσα πριν από 15 χρόνια, δηλαδή, πριν από το 2006, αυξήθηκε επίσης. Η μεγαλύτερη αύξηση του κόστους των διαμερισμάτων σημειώθηκε στον Χολαργό κατά 4,5%, όπου η τιμή κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 1370 ευρώ. Η τιμή ενός τετραγωνικού μέτρου στα διαμερίσματα του Παλαιού Φαλήρου έχει αυξηθεί λίγο λιγότερο κατά 4% ή έως 1125 ευρώ, καθώς και στο Περιστέρι κατά 1,55% ή έως και 910 ευρώ.

Αναφορά ειδικών

Η Geoaxis δημοσίευσε την αναφορά του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου αυτής της εταιρείας, Γιάννη Ξύλα, ο οποίος υποστηρίζει ότι η αγορά ακινήτων της χώρας (χρησιμοποιώντας το παράδειγμα την Αθήνα) δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα. Παραδόξως, η πανδημία δεν μπόρεσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε αυτήν. Και μετά τη σταθεροποίηση των τιμών πέρυσι, φέτος υπάρχει μια σαφής τάση αύξησης της τιμής στέγασης. Επιπλέον, ο μέσος δείκτης αυτής της αύξησης είναι ήδη πάνω από 2%.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο