Το νέο διεθνές αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης "Μακεδονία"

Στις αρχές Φεβρουαρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης παραδόθηκε το νέο διεθνές αεροδρόμιο "Μακεδονία". Στα πλαίσια της ανακαίνισης του αεροδρομίου, χτίστηκε νέο κτίριο συνολικής έκτασης 34,1 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, δημιουργήθηκαν πρόσθετες είσοδοι και ανακαινίστηκαν υπάρχουσες κατασκευές.

Το νέο αεροδρόμιο στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν διπλάσιο από το παλιό. Επιπλέον το αεροδρόμιο:

  • απέκτησε δύο νέους τερματικούς σταθμούς, οι οποίοι συνδέονται με μια ειδική γέφυρα.
  • προστέθηκαν ζώνες check-in, 
  • είναι εξοπλισμένο με διπλές πύλες επιβίβασης,
  • είναι εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα ασφαλείας,
  • έχει μοντέρνο εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό.

Οι βελτιωμένες υποδομές προσφέρουν στους τουρίστες πρόσθετες ανέσεις που επιτρέπουν στο αεροδρόμιο να δέχεται περισσότερους ξένους επισκέπτες και να κάνει τους τουρίστες να αισθάνονται πιο άνετα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η αύξηση της απόδοσης του ανακαινισμένου κτηρίου, το οποίο θα επιταχύνει τη διαδικασία του check-in, της επιβίβασης, της παραλαβής αποσκευών κ.λπ. Κατά την κατασκευή πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες αλλαγές:

  • ο αριθμός των σταθμών check-in αυξήθηκε από τριάντα σε σαράντα τέσσερεις,
  • ο αριθμός των σημείων ελέγχου είναι τώρα δεκατέσσερεις αντί έξι,
  • άρχισε να λειτουργεί ένα σύγχρονο σύστημα, υπεύθυνο για τη διαχείριση και τον έλεγχο των αποσκευών.

Επιπλέον, τώρα στο αεροδρόμιο λειτουργούν επτά ιμάντες παραλαβής αποσκευών, ενώ πριν υπήρχαν μόνο τέσσερεις. Ο αριθμός των πυλών προς τη ζώνη επιβίβασης αυξήθηκε επίσης από δεκαέξι σε είκοσι τέσσερεις. Η επέκταση επηρέασε επίσης τις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το σύστημα καθαρισμού.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του κτιρίου του διεθνούς αεροδρομίου, κατασκευάστηκε μια νέα αποθήκη εξοπλισμού πυρόσβεσης και δύο θέσεις ελέγχου στη ζώνη πτήσης. Επίσης έχουν επισκευαστεί οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης. Ανανεώθηκε το οδόστρωμα στους χώρους στάθμευσης αεροσκαφών.

Η μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Fraport στο πλαίσιο ενός προγράμματος που αποσκοπούσε στην ανακαίνιση δεκατεσσάρων ελληνικών αεροδρομίων, έντεκα από τα οποία βρίσκονται στα νησιά και τα υπόλοιπα τρία στην ηπειρωτική χώρα. Η έναρξη του προγράμματος έγινε την άνοιξη του 2017. Η συνολική επένδυση για την υλοποίησή του προγράμματος ξεπέρασε τα 440 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, σχεδόν το ένα τέταρτο των κονδυλίων που διατέθηκαν δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση του «Μακεδονία».

Φωτογραφίες: NIKOS DANIILIDIS

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο