Το ελληνικό νησί της Αλοννήσου αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα θέρετρα οικοτουρισμού στον κόσμο

Η Αλόννησος, ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους των Βόρειων Σποράδων, εισήλθε στους οκτώ κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο, όπου η κύρια αρχή της έννοιας σταθερής ανάπτυξης εφαρμόζεται με επιτυχία στην πράξη: περιβαλλοντική διαχείριση που δεν οδηγεί σε υποβάθμιση των πόρων, καθώς μέρος των οφελών από την ανάπτυξή χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση και την προστασία των τελευταίων.

Μαζί με το ελληνικό νησί, ο κατάλογος που συνέταξε ο National Geographic Traveller περιλάμβανε τη ναυαρχίδα της σταθερής ανάπτυξης μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων – την πρωτεύουσα της Δανίας Κοπεγχάγη, την Κόστα Ρίκα που είναι ένα από τα μικρότερα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, την πρωτεύουσα της Φινλανδίας - το Ελσίνκι, το Ντένβερ που είναι η μεγαλύτερη πόλη στην αμερικανική πολιτεία του Κολοράντο, την ομάδα νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό Νέα Καληδονία, την Κεντρική Αφρικανική πολιτεία της Γκαμπόν και τη θερμότερη πόλη της Γερμανίας το Φράιμπουργκ.

Θυμηθείτε ότι το National Geographic συντάσσει ετησίως μια λίστα με τα "τα καλύτερα μέρη που προσπαθούν να διατηρήσουν τα θαύματα της φύσης του πολύτιμου πλανήτη μας". Για να μπουν σε αυτήν τη λίστα, οι περιοχές πρέπει να πληρούν σε σταθερή βάση τα πιο αυστηρά κριτήρια ως οικολογικά καθαροί προορισμοί.

Το νησί της Αλοννήσου στο δυτικό τμήμα του Αιγαίου μπήκε στο τοπ της λίστας χάρη στον λεγόμενο «Παρθενώνα ναυαγίων» - το πρώτο ελληνικό υποβρύχιο μουσείο με θραύσματα ευρημάτων του 5ου αιώνα π.χ. Χιλιάδες αμφορείς είναι θαμμένοι σε βάθος 28 μέτρων σε μικρή απόσταση από την ακτή. Πιστεύεται ότι αυτό είναι το φορτίο ενός αρχαίου εμπορικού πλοίου που ονομαζόταν «Περιστέρα» και βυθίστηκε εδώ, το οποίο μετέφερε αμφορείς με κρασί από τη Χαλκιδική στο νησί της Σκοπέλου.

Το υποβρύχιο μουσείο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους λάτρεις των καταδύσεων. Από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο είναι ανοιχτό για επισκέψεις από πιστοποιημένους ερασιτέχνες δύτες. Οι υπόλοιποι μπορούν να εξερευνήσουν το "νεκροταφείο αμφορέων" μέσω μιας εικονικής αναπαράστασης στο Κέντρο Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης της Αλοννήσου.

Στο πλαίσιο του οικοτουρισμού, το γεγονός ότι το υποβρύχιο μουσείο βρίσκεται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου που είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη, διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο. Το πάρκο, που βρίσκεται κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού, ιδρύθηκε το 1992 για να προστατεύσει τη φώκια Μονάχους - Μονάχους. Η δημιουργία αυτού του πάρκου βοήθησε στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του ανθρώπου στο τοπικό οικοσύστημα, στην προστασία της μοναδικής φύσης και στη διατήρηση του μοναδικού υποβρύχιου αρχαιολογικού χώρου.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο