Η Ρωσία και η Κύπρος υπέγραψαν πρωτόκολλο τροποποίησης της φορολογικής συμφωνίας

Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψαν το πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο γίνονται αλλαγές στη συμφωνία, που ρυθμίζουν τη φορολογία. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την 01.01.2021 υπό την προϋπόθεση ότι το έγγραφο θα εγκριθεί φέτος.

Στο σχόλιο του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο της υπηρεσίας, αναφέρεται ότι η διάταξη του υπογεγραμμένου εγγράφου προβλέπει την αύξηση του φόρου κατά 15%, που παρακρατείτε από μερίσματα και τόκους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε επίσημο επίπεδο. Η Ρωσική Ομοσπονδία εκπροσωπήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexey Sazanov. Ο συνάδελφός του, ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μίλησε εξ ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών για την τροποποίηση της προηγουμένως συναφθείσας συμφωνίας οριστικοποιήθηκαν πριν από ένα μήνα, αλλά το έγγραφο υπογράφηκε επίσημα μόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία ξεκίνησε μετά από την πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής ομιλίας, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου, μίλησε για την ανάγκη θέσπισης μέτρων για την υποστήριξη τόσο του πληθυσμού όσο και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Μεταξύ πολλών άλλων μέτρων ο πρόεδρος πρότεινε την καθιέρωση φόρου 15% επί των εισοδημάτων και μερισμάτων που μεταφέρονται στους λογαριασμούς σε εξωτερικό. Ο πρόεδρος το δικαιολόγησε με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων, τα οποία είναι τα εισοδήματα των συγκεκριμένων φυσικών προσώπων, στην πραγματικότητα υπόκειται σε φόρο με συντελεστή μόνο 2%, ενώ από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παρακρατείται το 13% του φόρου εισοδήματος.

Προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις για επίτευξη των συμφωνιών, ακόμη και η δημόσια διακοπή των συμφωνιών με πρωτοβουλία της Ρωσίας. Και όμως, κατέληξαν σε συνεννόηση. Το έγγραφο έχει υπογραφεί. Επίκειται η διαδικασία έγκρισης.

Ποιες συγκεκριμένες αλλαγές να περιμένουμε μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων; Στο πρωτόκολλο ρητά προβλέπονται εξαιρέσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα υφίσταται προνομιακό φορολογικό καθεστώς στα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους, δηλαδή: επιτρέπεται ο καθορισμός φορολογικού συντελεστή που δεν υπερβαίνει το 5%.

Το προνομιακό καθεστώς μπορεί να εφαρμοστεί σε θεσμικές επενδύσεις, καθώς και σε δημόσιες εταιρείες (τουλάχιστον το 15% των μετοχών τους πρέπει να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμες) και σε εταιρείες που κατέχουν τουλάχιστον το 15% του κεφαλαίου, οι οποίες πληρώνουν το αναφερόμενο εισόδημα κατά τη διάρκεια του έτους.

Το προνομιακό καθεστώς δεν εφαρμόζεται στα εισοδήματα από τόκους που καταβάλλονται από ευρωομόλογα, καθώς και ομολογιακά δάνεια εγχώριων εταιρειών και δάνεια που παρέχονται από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχολίασε ότι προτίθεται να συνεχίσει τις εργασίες για την τροποποίηση των φορολογικών συμφωνιών με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Προκαταρκτικές συμφωνίες έχουν επιτευχθεί με τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Η συνεργασία με την Ολλανδία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Φωτογραφία: Υπηρεσία Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο