Από την 1η Αυγούστου, όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Ελλάδα ετοιμάζονται για την μεγάλη γιορτή - την Κοίμηση της Θεοτόκου. Κάθε χρόνο γιορτάζεται με ιδιαίτερη ευλάβεια σε όλη τη χώρα στις 15 Αυγούστου σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Με την άφιξη των Ελλήνων από την πρώην ΕΣΣΔ, αυτή η γιορτή γιορτάζεται επίσης ευρέως στις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο του Ιουλιανού.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μια πολύ σημαντική θρησκευτική γιορτή στη χώρα. Ονομάζεται ακόμη και "Καλοκαιρινό Πάσχα" και ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας.
Από την 1η Αυγούστου, οι πιστοί παραδοσιακά αρχίζουν τη νηστεία που κρατάει μέχρι τις 15 Αυγούστου - την ημέρα που κοιμήθηκε η Μητέρα του Θεού. Χιλιάδες Χριστιανοί έρχονται σε εκκλησίες για να λάβουν μέρος στην πομπή του σταυρού, με επικεφαλής θαυματουργές εικόνες. Οι άνθρωποι εκφράζουν την πίστη τους με αυτόν τον τρόπο και ζητούν από τη Θεοτόκο τη διαμεσολάβηση ενώπιον του Κυρίου, προσεύχονται για τη σωτηρία των ψυχών τους. Εξάλλου, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Θεομήτωρ, πριν ανέβει στους ουρανούς, υποσχέθηκε να φροντίζει πάντα τον κόσμο, να γίνει διαμεσολαβητής μεταξύ των ανθρώπων και του Υιού της.
Επιπλέον, η εικόνα της Παναγίας για τους Έλληνες έχει εθνική σημασία. Συνδέεται άρρηκτα με τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα αυτού του λαού ενάντια στην τουρκική κυριαρχία. Στις 25 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε μια εξέγερση, η οποία απελευθέρωσε την Ελλάδα από τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που διήρκεσε τέσσερις αιώνες.
Για να εκφράσουν την αγάπη τους για τη Θεομήτωρ, οι Έλληνες της έδωσαν διάφορα ονόματα. Πολλοί προσκυνητές προσκυνούν την προστάτιδα τους σε ναούς σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο της Παναγία της Τήνου, η οποία απεικονίζεται στην θαυματουργική εικόνα "Μεγαλόχαρη".
Η Μητέρα του Ιησού Χριστού τιμάται επίσης με σεβασμό και σε άλλα μέρη της Ελλάδας: στο όρος Βέρμιο, στο μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, στα χωριά Βίτσα και Τσεπέλοφ, τα νησιά της Αμοργού και της Λέσβου κ.λπ. Επιπλέον, κάθε χωριό έχει τα δικά του έθιμα όπως εθνικοί χοροί, παραδοσιακά μουσικά όργανα, οι άνθρωποι πηγαίνουν στο ναό με βάρκες και κατά την επιστροφή τους κάνουν αγώνες ποιος θα φτάσει πρώτος στην ακτή.
Παγκοσμίως ξακουστός είναι και ο ναός στο νησί της Κεφαλονιάς. Εδώ, στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, κάθε χρόνο εμφανίζονται πολλά φίδια, τα οποία πλημμυρίζουν το ιερό. Ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον μύθο, στην αρχαιότητα αυτό το μέρος ήταν παλιό μοναστήρι της Παναγίας. Και κατά τη διάρκεια της επίθεσης των πειρατών, οι μοναχές ζήτησαν από τη Θεομήτωρ να τις μετατρέψει σε ζώα, ώστε να μην καταλήξουν στα χέρια των κακοποιών.